Prof. Dr. İzzet Özgenç: Kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OHAL ilânına toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir

Özgenç, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle Anayasa'ya dayanarak olağanüstü hal ilan edilebileceğini, toplumun buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi

Anayasa'nın 119'uncu maddesi Cumhurbaşkanı'na OHAL ilan etme yetkisi veriyor / Fotoğraf: AA

AK Parti hükûmetlerinin 2005 yılından bu yana, terörle mücadele, ceza kanunları, terörün finanse edilmesinin önlenmesini sağlayacak yasalar ve ceza yasalarının yazılmasına öncülük eden, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Prof. Dr. İzzet Özgenç, "Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyleolağanüstü hal ilânına toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özgenç, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle anayasaya dayanarak olağanüstü hal ilan edilebileceğini, toplumun buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Gönenç paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki süregelen değer kaybı, "AĞIR EKONOMİK BUNALIM" sonucunun ortaya çıkacağı süreci başlatmıştır. Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OLAĞANÜSTÜ HÂL ilânına (Any., m. 119), toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir

Japon bankasının OHAL öngörüsü

Özgenç'in bu öngörüsünü paylaşan Japon bankası Nomura da Türkiye raporunda iktidarın 5 aşamalı planını şöyle sıraladı:

1) Mali paket / Asgari ücret artışı
2) Faiz indirimleri / kredi büyümesi
3) Dolar kuruna TCMB ve kamu bankalarının müdahaleleri
4) Dış politika vakası
5) Olağanüstü hal ilanı

Japon bankası, erken seçim için TBMM'de yüzde 60'lık destek gerektiğini, bunun da MHP'nin yanı sıra AK Parti'den 65 vekil desteği gerektirdiğini belirten banka, bunun yüksek bir çıta olduğunu ancak gidişatın bu yönde olduğunu öne sürdü.

"Seçim olağanüstü halde olabilir mi" diye soran banka, bu soruya "Evet olabilir ama bu Cumhurbaşkanı'na bağlı. Haziran 2018'deki seçim olağanüstü halde olmuştu" yanıtını verdi ve cumhurbaşkanının olağanüstü hal durumunda seçimi 12 ay erteleme yetkisi olduğunu hatırlattı.



Dijital seçimler

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise dernek kurullarına seçimlerin dijital ortamda yapılabilmesini öngören yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak  "Seçimlerin dijital olarak yapılmasına dair bir takım hazırlıklar yapıldığı Ankara dedikodusu olarak çeşitli kişilerce dile getiriliyor. Pandemi bahanesiyle, dernek genel kurullarının dijital yapılmasının önünün açıldığını da anımsatalım" dedi.

 

Kısa Dalga, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU