OHAL Komisyonu göreve iade etti, 10 aydır işbaşı yapamayanlar var... İçişleri Bakanlığı: 257 EGM personelinin işlemi sürüyor

Independent Türkçe'nin İçişleri Bakanlığı'ndan edindiği bilgiye göre, işlemi süren 257 EGM personelinin yanı sıra, 28 kişi için de OHAL Komisyonu'ndan kabul kararı çıktı

Görsel: AA

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra 20 Temmuz 2016'da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 125 bin 678 kişi kamu görevinden çıkarıldı.

İhraç edilenlerin büyük çoğunluğunu, FETÖ iltisakıyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sızdığı ileri sürülen güvenlik güçleri oluşturuyor.

Kamu görevinden çıkarılanların itiraz mercii olarak kurulan OHAL Komisyonu, toplam 125 bin 678 başvurunun 115 bin 130'unu inceledi. En son 28 Mayıs'ta kararını açıklayan komisyon, 14 bin 72 başvuruyu kabul etti, 101 bin 58 başvuruda ret kararı verdi. Komisyonun önünde bekleyen dosya sayısı ise 11 bin 544...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 aydır bekleyenler var

Komisyona yaptığı başvurusu kabul edilen kamu personelleri, kısa süre içinde görevine başlıyor ancak bu durum Emniyet Genel Müdürlüğü personeliyken ihraç edilip geri dönenler için geçerli değil.

Şu anda OHAL Komisyonu'nda başvurusu kabul edilen en az 250 Emniyet Genel Müdürlüğü personeli, göreve başlamak için bekliyor. Üstelik aralarında 10 ay geçmesine rağmen işbaşı yaptırılmayanlar da bulunuyor. 

EGM'den Araştırma Merkezi'ne

Ayrıca, 2019 yılının mayıs ayına kadar başvurusu kabul edilen polis memurları Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaya devam edebiliyordu. Ancak o dönemde ilan edilen İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi Yönetmeliği'nden sonra iade edilen polis memurlarının çoğunluğu, İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi'nde göreve başlatılıyor.

Bakanlık kaynakları: Maddi kayıp tazmin ediliyor

Independent Türkçe'nin ulaştığı İçişleri Bakanlığı kaynakları, ihraç edilip OHAL Komisyonu tarafından iade edilen polis memurlarının araştırma merkezi bünyesinde işbaşı yaptırılmasına ilişkin yaptıkları açıklamada, Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 10. maddesinin A fıkrasındaki hükümlere göre işlem yapıldığını belirtti. 

Bu maddeye göre, İçişleri, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı personeliyken ihraç edilip komisyon tarafından iade edilenler, ilgili bakanlıklar bünyesinde kurulan araştırma merkezlerinde istihdam ediliyor. 

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, aynı kanun maddesi iadesi yapılan personelin eski kadro ve rütbelerine atanması konusunda herhangi bir koşul aranmaksızın bakanlık makamına takdir yetkisi tanıyor. Bu takdir yetkisinin, devlet ve kamu güvenliğinin sağlanmasının önemi nedeniyle bilinçli olarak verildiği belirtiliyor. Öte yandan, önceki görevleriyle yeni görevleri arasında bir maddi kayıp söz konusu ise, tazminat olarak ödemesi yapılıyor. 

İadeden sonra araştırma sürüyor

İçişleri Bakanlığı kaynakları ayrıca, iadesi yapılan personelin işbaşı yaptırılmasına yönelik sürecin uzamasıyla ilgili ise, kamu görevinden ayrı kaldıkları sürede memuriyeti engelleyecek herhangi bir durumun olup olmadığı konusunun araştırıldıktan sonra bakanlık onayına sunulduğunu belirtiyor. 

257 personelin işlemi sürüyor, 28 personel hakkında iade kararı

Bakanlık verilerine göre ayrıca, OHAL Komisyonu'nun başvurusunu kabul ettiği toplam 2 bin 1 personelden bin 7'si Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosuna, 544'ü Araştırma Merkezi kadrosuna atandı. 165 personelin emeklilik, vefat ya da başka bir konudan dolayı ihraç gibi nedenlerle ataması yapılmazken, 257 personelin işlemlerinin sürdüğü, 28 personelin ise kabul kararının yeni geldiği belirtildi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU