ABD vatandaşı olmayanlara New York seçimlerinde oy kullanma hakkı

800 bin kişinin bu haktan faydalanmasını öngören yasa tasarısı, Belediye Meclisi'nden geçti

ABD vatandaşı olmayan kişiler, yasa tasarısı kapsamında New York şehrinde oy kullanma hakkı kazanırken, tasarıda bu kişilere eyalet seviyesinde ya da federal düzeyde oy kullanma hakkı tanınmadı (Reuters)

New York şehrindeki yerel seçimlerde ABD vatandaşı olmayan yaklaşık 800 bin kişi oy kullanabilecek.

Perşembe günü New York Belediye Meclisi'nden geçen yeni tasarıya göre ABD vatandaşı olmayan kişiler 9 Ocak 2023 itibarıyla yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak.

"Bizim Meclisimiz, Bizim Oyumuz" adlı tasarı kapsamındaki kişilerin yeşil kart sahibi olması ya da ABD'de çalışma izni bulunması gerekiyor. 

Yasa tasarısının mimarlarından Belediye Meclisi üyesi Ydanis Rodriguez, uygulamanın New York'ta yaşayan ve vergilerini ödeyen daha fazla kişiye şehrin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair söz hakkı tanıyacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rodriguez, "Seçilmek isteyen kişilerin, artık zenginlerin oturduğu bölgelerde harcadığı zaman kadar, bu tasarı kapsamına giren toplulukların yaşadığı bölgelerde de vakit harcaması gerekecek" dedi.

Tasarıya karşı çıkanlarsa uygulamanın ABD yurttaşlarının haklarını elinden alacağını ve yasal oturma iznine sahip kişilerin ABD vatandaşı olma hevesini yok edeceğini savunuyor.

3 Kasım'da düzenlenen New York Belediye Başkanlığı Seçimleri'ni kazanan ve 1 Ocak 2022'de göreve gelecek olan Eric Adams, tasarıyı desteklediğini söyledi.

Bu göreve seçilen ikinci siyahi Amerikalı olan 61 yaşındaki Adams, tasarının bir an evvel onaylanması gerektiğini belirtirken, Belediye Meclisi'nin ABD vatandaşı olmayanlara oy hakkı sağlama gibi bir yetkisi bulunup bulunmadığından emin olmadığını da ifade etti. Adams'ın göreve geldiğinde tasarıyı yeniden gözden geçirmesi bekleniyor.
 


Öte yandan şu anki New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, tasarıya karşı çıktığını söyledi. Adams gibi Belediye Meclisi'nin böyle bir yetkisi olup olmadığını sorgulayan de Blasio, kararı veto etmeyeceğini söyledi.

33'e karşı 14'e oyla Belediye Meclisi'nden geçen tasarı 30 gün içinde Belediye Başkanı tarafından imzalanmazsa kendiliğinden onaylanmış sayılıyor.

New York Şehri Belediyesi Göçmenlik İlişkileri Ofisi'nin tahminlerine göre şehirde ABD vatandaşı olmayan fakat yeşil kart sahibi ya da çalışma izni bulunan 808 bin yetişkin yaşıyor. Bunlardan 130 bini Dominik Cumhuriyeti'nden, 117 bin 500'ü de Çin'den geliyor.  



Independent Türkçe, New York Times, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU