2004’ten sonra ilk kez… "Enflasyon muhasebesi" yolda

Üç yıllık Yİ-ÜFE’nin yüzde 100’u aşmasının ardından enflasyon düzeltmesi geliyor

Fotoğraf: AA

En son olarak 2001’de yaşanan ekonomik krizin ardından 2004’te devreye giren “enflasyon muhasebesi” 17 yıl aradan sonra yeniden gündeme geldi.

Dünya gazetesinin aktardığına göre, salgın sebebiyle emtia fiyatlarındaki artışa, döviz kurundaki yükselişin de eklenmesi işletme maliyetleri olağanüstü bir şekilde yükseldi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)  kasım ayı sonu itibarıyla yüzde 51 oranında artarken, yıllık artış oranı yüzde 54,62’ye çıktı. Bu artışla birlikte 2018 yılını 422.94 ile kapatan endeks, kasım sonunda 858.43’e yükseldi. Böylece 35 aylık artış yüzde 103’e ulaştı. Aralık ayında Yİ-Ü- FE yüzde 1,5 ve üzerinde düşüş sağlanmazsa işletmeler için enflasyon muhasebesi uygulanması imkânı doğacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enflasyon muhasebesi nedir?

Enflasyon muhasebesi, parasal olmayan değerlerin, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılması sonucunda, finansal tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması olarak tanımlanıyor.

“Uygun bir ortam değil”

T24 yazarı Erdoğan Sağlam, geçen günlerde enflasyon muhasebesiyle ilgili olarak şu görüşlerini paylaşmıştı:

İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ve pandemi ortamı, enflasyon düzeltmesi uygulaması için hiç uygun bir ortam değil. Bu nedenle yılsonu itibariyle şartlar oluşsa bile, uygulama zorunluluğu bir yasal düzenleme ile kaldırılmalı! Bence bunun yıl bitmeden çıkarılacak bir yasal düzenleme ile yapılması vergide yasallık ilkesi gereğince zorunlu. Çünkü enflasyon düzeltmesi bazı mükellefler için vergi ödeme yükümlülüğü getirirken bazıları için vergi avantajı sağlayabilir. Erteleme veya yürürlükten kaldırma hükmünden olumsuz etkilenecekler bakımından düzenlemenin zamanlaması bu açıdan çok önemli.

 

Dünya, T24

DAHA FAZLA HABER OKU