NASA'nın uzay biberleri iki rekor birden kırdı

Deneyler gelecekte Ay'da ve Mars'taki astronotların beslenmesini sağlayacak

Dört bitkiden toplamda 26 biber elde edildi (NASA)

NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) bir deney kapsamında yetiştirdiği acı biberler iki dünya rekoru kırdı.

Biberler en fazla sayıda astronotun beslendiği, uzayda yetiştirilmiş mahsul unvanını elde etti. Sebzelerin ekilmesi ve hasat edilmesi süreci de UUİ'de yapılmış en uzun erimli deney oldu.

Biberlerin hasadı, Dünya'da benzer şartlar altında yapılan deneylerdeki hasat süresinden daha çok zaman aldı. Bilim insanları istasyondaki deneyin, Dünya'dakinden 17 gün daha uzun sürdüğünü ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Plant Habitat-04 (PH-04) adı verilen deneyde biber tohumlarının büyümesi 137 gün sürdü. Astronotlar ilk ürünleri 29 ekimde hasat etmişti. Şimdi de ikinci partinin hasadı başladı. 

Böylelikle söz konusu sebzeleri tatma şansını iki farklı mürettebat yakaladı. Hem 23 Nisan'da istasyona doğru yola koyulan Crew-2 mürettebatı hem de 11 Kasım'da yola çıkan Crew-3 ekibi biberleri yeme şansına erişti.

NASA astronotu Kayla Barron'un Facebook ve Instagram'da yaptığı paylaşımlar, ilk hasadın geleneksel Meksika yemeği Tako yapımında kullanıldığını göstermişti.

 


Deneyin baş araştırmacısı Matt Romeyn, "Program, bizi Crew-2 astronotlarından Crew-3 astronotlarına kadar götürerek daha fazla sayıda kişinin biberleri tadabilmesini sağladı" diye konuştu.

Öte yandan Romeyn, biberlerin beklediklerinden daha acı olduğunu da ekledi. "Bu sıradışı bir durum değil" diyen bilim insanı sözlerini şöyle sürdürdü:

Mikro yerçekiminin biberlerin kapsaisin (biberin acı olmasını sağlayan madde) seviyeleri üzerinde henüz bilinmeyen bir etkisi olabilir.

Romeyn, "Bu deneye, mikro yerçekiminde biber yetiştirmenin kolay olmayacağını bilerek başladık" dedi ve ekledi:

Ancak deney, uzay mahsulü üretimi için doğru yolda olduğumuzu gösteren çılgınca, başarılı bir gösteri oldu.

Uzay ajansı, PH-04 deneyinin başarısının ardından, cüce domatesler ve yapraklı yeşillikler yetiştirmeyi planladığını bildirdi.

NASA, bu tür deneyleri yaparken, gelecekte Ay'a ve Mars'a uzun süreli görevler için gidecek astronotların kendi kendilerini besleyebilmesinin yollarını bulmayı amaçlıyor.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, Business Insider

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU