Mehmet Uçum: Seçimler mart-nisan 2028'de olabilir, yeni anayasa seçimlerden sonra tamamlanabilir

Mehmet Uçum açıklamasında, "2028 seçimlerinin mart ya da nisanda olabileceği artık büyük ölçüde netleşmiş durumda" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, genel seçimlerin 2028 yılı Mart veya Nisan ayında yapılabileceğinin büyük ölçüde netleşmiş durumda olduğunu, bu dönemde mecliste yeni bir anayasanın dayanacağı ilkeler ele alındıktan sonra seçimleri takiben yeni anayasa tasarısının tamamlanabileceğini söyledi.

Uçum, Cumhurbaşkanlığı muhabirleriyle düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Şimdi seçimlere yaklaşık 18 ay civarında kaldı. Yani 2028 seçimlerinin mart ya da nisanda olabileceği artık büyük ölçüde netleşmiş durumda" dedi.

Türkiye'de seçimlerin normal takvime göre Mayıs 2028'de yapılması gerekiyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'nin 2028 yılında seçimlerin yenilenmesi kararı alması çağrısında bulunarak yenilenen seçimde bir kez daha aday olma hakkı bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini söylemişti.

Seçim tarihine kadar geçecek süreyi yeni bir anayasayı konuşmak için hazırlık dönemi olarak gördüğünü ifade eden Uçum anayasanın seçimlerden sonra halk oyuna sunulabileceğini belirtti.

Uçum, "Ancak baktığımızda bu süre(de)... fikri çalışmanın öne çıkacağı, belki bir teklif taslağının ortaya çıkmayacağı ama yeni anayasayla ilişkin geniş bir fikri müktesebatın daha somut olarak oluşabileceği bir süreç yaşanabilir. Ondan sonra da 2029'da yeni anayasanın artık 29. mecliste hem de yüksek bir mutabakatla yapılıp halk oyuna sunulması artık son derece gerçekçi bir hedefe dönüşebilir" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU