DNA veri depolama teknolojisini 100 kat geliştirecek bir çip üretildi

Yüksek maliyet nedeniyle henüz yaygın kullanılamayan bu sistemlerin, yeni çip sayesinde daha ucuza üretilebilmesi de hedefleniyor

Bilim insanları, eğer DNA formatında kaydedilirse, bugüne kadar çekilmiş tüm filmlerin bir küp şekerden daha küçük boyuttaki bir arşivde saklanabileceğini düşünüyor (Pixabay)

Bilim insanları verilerin DNA molekülü olarak depolanmasına yönelik çalışmalarda önemli bir gelişmeye imza attı.

ABD'nin Atlanta eyaletindeki Georgia Teknoloji Araştırma Enstitüsü'nden (Georgia Tech Research Institute -GTRI) araştırmacılar, DNA depolama sistemlerini 100 kat daha iyileştirebilecek bir çip üretti.

GTRI'dan araştırmacı Nicholas Guise, "Yeni çipimizin özellikleri, şu anda piyasada satılan piyasadaki cihazlara kıyasla yaklaşık 100 kat daha yüksek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guise, "Elektronik kontrol mekanizmalarını da eklediğimizde –programdaki çalışmalarımızda gelecek yıl bununla uğraşıyor olacağız– halihazırda mevcut DNA veri depolama teknolojisinin 100 kat daha gelişmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şu anki DNA dijital depolama sistemlerinde rekor boyut 200 megabyte ve verilerin tek sentezde işlenmesi yaklaşık 24 saat sürüyor. Fakat Guise, yeni çiple birlikte geliştirilecek sistemin aynı sürede 100 kat daha fazla DNA verisi işleyebileceğini söyledi.

DNA veri depolama sistemi, her seferinde DNA'nın adenin, timin, guanin ve sitozin yapı taşlarının yer aldığı bir zincir oluşturularak işliyor. Bu yapı taşları, bilgisayar yazılımlarında 1 ve 0'lardan oluşan ikili koda benzer şekilde verilerin saklanması için kullanılıyor.

Guise, DNA veri depolama sistemlerindeki bilgilerin doğru sıcaklık koşullarında saklanmasıyla 100 binlerce yıl sağlam kalabileceğini de belirtti.

Genellikle yüksek maliyet ve veri okumanın uzun sürmesi nedeniyle henüz yaygın kullanılamayan DNA veri depolama sistemlerinin, bu çip sayesinde gelecekte daha ucuza üretilebilmesi de hedefleniyor.

Çin'deki Güneydoğu Üniversitesi'nden bilim insanları da yakın zaman önce yaptıkları bir çalışmada, mevcut DNA depolama sistemlerinden daha hızlı bir veri işleme teknolojisi geliştirdiklerini duyurmuştu.

Bu teknolojide daha az ekipmana ihtiyaç duyulduğunu ve sürecin basitleştirildiğini belirten bilim insanları, sistemin ileride virüs testlerinde de kullanılabileceğini bildirmişti.



Independent Türkçe, BBC, Global Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU