Arkeologlar, Yahudilerin Hanuka Bayramı olarak kutladığı isyanda ele geçirilen kaleyi buldu

"Bu kale, Helen ordusunun komutanları tarafından dikilen müstahkem bir hattın parçasıydı"

Yetkililer kazı tamamlandıktan sonra kalenin ziyarete açılacağını söyledi (İsrail Eski Eserler Kurumu)

Arkeologlar, İsrail'de yaklaşık 2 bin yıl önce Yahudi isyancıların eline geçen Helenistik bir kalenin yanmış kalıntılarını keşfetti.

Söz konusu kalenin, bugün Yahudilerin Hanuka Bayramı’nda andığı Makabi isyanında ele geçirildiği anlaşıldı.

Yahudilerin Ortadoğu’yu hakimiyeti altında tutan Helen uygarlığına karşı Yehuda Makabi önderliğinde MÖ. 167’de başlattığı isyan, İbranicede "çekiç" anlamına gelen Makabi isyanı diye anılıyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan gelen açıklamada Makabi isyancılarının ele geçirdiği kalenin kalıntılarının Yahhudiye Dağları’nın eteklerindeki Lachshish Ormanı'nda bulunduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsyan sırasında ateşe verilen kalenin MÖ. 112 civarında tamamen yıkıldığı anlaşıldı. İçinde 7 oda tespit edilen kalenin yüksekliğinin yıkılmadan önce yaklaşık 5 metre olduğu tahmin ediliyor.

Açıklamaya göre yüksek bir tepenin üzerinde yer alan kale, Helenistik dönemde hareketli ve önemli bir kent olan Marisa’yı yukarıdan görecek şekilde inşa edilmişti.

Bu nedenle arkeologlar, kalenin Marisa’yı isyancılardan korumak için dikildiği sonucuna vardı. Açıklamada konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Bu kale, Helen ordusunun komutanları tarafından dikilen müstahkem bir hattın parçasıydı.

Kazıyı yöneten arkeologlar Saar Ganor, Vladik Lifshits ve Ahinoam Montagu’nun imzasını taşıyan açıklamada söz konusu savunma hattının başarısız olduğu ve kalenin isyancılar tarafından harap edildiği vurgulandı.

Şalom gazetesinin aktardığına göre, Helenistik Seleukos İmparatorluğu’nun isyan sırasındaki hükümdarı IV. Antiokhos Epifanis’in MÖ. 164’te ölmesinin ardından, Helen hakimiyetinde Zeus tapınağı haline getirilen Hz. Süleyman Mabedi tekrar hizmete açılmıştı. Açılış ve adanma anlamına gelen Hanuka, adını işte bu olaydan alıyor.

Sekiz gün süren Hanuka’da Yahudiler her gece bir mum artırarak Hanuka mumları yakıyor, kızarmış yiyecekler yiyerek birbirlerine hediyeler veriyor.

İbrani takvimince belirlendiği için her yıl farklı zamanlara denk gelen Hanuka bu yıl 28 Kasım ve 6 Aralık arasında kutlanacak.

 

Independent Türkçe, Livescience, Şalom

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU