O hediye MHP'nin hazırladığı kanun tasarısını hatırlattı

MHP'nin geçen yıl hazırladığı yasa teklifinin gerekçesi: Hayvanlar da insanlar gibi birer canlıdır ve hakları vardır

Ali Dağlar

TBMM’ye geçen yıl hayvana yönelik şiddetin önlenmesine dair bir yasa tasarısı sunan MHP’nin, Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye 71. doğum günü hediyesi olarak doldurulmuş kurt kafası hediye edilmesi kamuoyunda tartışma yarattı.

MHP'nin geçen yıl meclise sunulan, hayvanlar için "mal değil can" ifadesi kullanılan tasarının amaç bölümünde, "Kasten vücutlarına acı verilmesinin, sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulmasının suç kabul edilerek TCK kapsamında değerlendirilmesi, buna neden olan kişilere hapis cezası verilmesi amaçlanmaktadır" deniliyor.

Öte yandan, Kazakistan’dan getirilen kurt kafasının, Gümrük Kanunu "Muafiyet ve İstisna" başlıklı 167. maddesinin 6/c fıkrası uyarınca "hediyelik eşya" kategorisinde Türkiye’ye sokulduğu bildirildi. 

Doldurulmuş bir hayvan başının “zati eşya” olarak yurda sokulması için Tarım Bakanlığı’nın izni gerekiyor.

MHP Genel Merkezi’ndeki müzeye konulacak

1 Ocak doğumlu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 71 yaşına girmesi vesilesiyle MHP Genel Merkezi’nde partililerin kutlamalarını kabul etti.

Kazakistan eski Semey Valisi ve Kazakistan Halter federasyonu Onursal başkanı Kayrat Turlıhanov, Bahçeli’ye doldurulmuş kurt kafası hediye etti.

Bahçeli’nin hediyeyi kabul ettiğini gösteren fotoğraf, sosyal medyada büyük tepki çekti. Ufuk Uras, "Bakmayın birbirinden rol çalmalarına, ülkenin geleceğini kurt kafası değil insan aklı belirleyecek." tweeti atarken, ekşi sözlükte olayla ilgili "Yazık değil mi o güzel hayvanlara, bir de hediyeyi kabul etmiş zat, diyordu ki; hayvan hakları kanunu falan filan takipteyiz, keşke başka bir şey kafası hediye etselerdi, cansız bir şeyin kafasını mesela…" paylaşımı yapıldı.

Bahçeli’nin talimatıyla hayvana şiddet tasarısı hazırlanmıştı

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin geçen yıl hazırlattığı yasa çalışmasında, sahipli ve sahipsiz hayvan arasındaki farkın kaldırılması, hayvanları öldüren kişiler için 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngörülüyordu.

Bahçeli, Sakarya’da köpek yavrusunun patilerinin kesilerek öldürülmesinin ardından seçim vaatleri arasına hayvan hakları ile ilgili düzenlemelerin yapılmasını da almıştı.

Yasa teklifini MHP'nin hayvan sever milletvekili Erkan Haberal, Meclis Başkanlığı'na sunmuştu. Teklife göre hayvanlara yönelik suçlar kabahat olmaktan çıkarılacak, ceza yasası kapsamına alınacaktı.

Teklifin gerekçesi: "Mal değil can"

Teklifin gerekçesinde şöyle deniliyor:

“Hayvanların maruz, kaldıkları eylem ve işkenceler insanlarda hayvan haklarına ilişkin düşüncelerin yoğunluk kazanmasına ve hayvan haklarına daha güçlü sahip çıkılması gerekliliğinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Hukuksal ve normatif anlamda, insan hakkı gibi bir hayvan hakkından bahsedilememektedir. Hayvanlar da insanlar gibi birer canlıdır ve hakları vardır.

Onlardan mal gibi değil can gibi bahsedilmeli ve düzenlemeler buna göre yapılmalıdır. İnsanların hayvanlara yönelik yapmış olduğu her türlü eziyet suçtur ve bu durum caydırıcı cezaların olmasını gerektirmektedir.

Bu kanun teklifiyle sahipli, sahipsiz, güçten düşmüş hayvanların korunması, Kara Avcılığı Kanununda tanımlandığı şekliyle hayvanların kesimi ve avlanması dışında, kasten vücutlarına acı verilmesinin, sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulmasının suç kabul edilerek TCK kapsamında değerlendirilmesi, buna neden olan kişilere hapis cezası verilmesi amaçlanmaktadır.

Böylelikle cezalar bu gibi suçların işlenmesinde caydırıcı olabilecek, hayvanların kasten taksirle öldürülmesi, hayvanlara kasten işkence yapılması TCK kapsamında suç kabul edilecektir.”

Yurda girişi hediyelik eşya muafiyetiyle

Kazakistan’dan getirilen kurt kafasının 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun, “Muafiyet ve İstisna” başlıklı 167. Maddesinin 6/c fıkrası uyarınca, “uluslararası ilişkiler” çerçevesinde alınan hediyeler kategorisinde Türkiye’ye sokulduğu bildirildi.

Normalde “zati eşya” olarak tanımlanan doldurulmuş hayvanların hediye kategorisinde, fakat Tarım Bakanlığı izniyle yurda sokulması mümkün.

İlgili madde şöyle: 4458 Sayılı Gümrük Kanunu, 6. Kısım, Özellik Gösteren Faaliyetler, 1. Bölüm, Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna, Madde 167- Aşağıda sayılan hallerde, serbest dolaşıma sokulacak eşya gümrük vergilerinden muaftır:  6. Gerçek kişilerce serbest dolaşıma sokulacak diğer eşyadan; a) Değeri 430 EURO’yu geçmemek üzere yolcuların beraberindeki hediyelik eşya, b) Şeref nişanları veya ödülleri, c) Uluslararası ilişkiler çerçevesinde alınan hediyeler…

DAHA FAZLA HABER OKU