Cambridgeli profesörden uzaylı açıklaması: "Evrenin her yanında insanlarla karşılaşabiliriz"

Star Wars, Star Trek ve Dune gibi popüler bilimkurgu eserlerinde görülen insan biçimindeki uzaylılar gerçek olabilir

Gökbilim camiasının önemli bir kısmı, tıpkı popüler bilimkurgu filmi Dune'da olduğu gibi, insan benzeri canlıların evrenin başka bölgelerinde de gelişmiş olabileceğine inanıyor (Warner Bros.)

Cambridge Üniversitesi'nde görev alan evrimsel paleobiyolog Prof. Dr. Simon Conway Morris'e göre Dünyalı insanlar, evrenin farklı bölgelerine seyahat etmeyi başarabildiğinde başka gezegenlerden insanlarla karşılaşabilir.

BBC'nin Science Focus yayınına konuşan Morris, Homo sapiens benzeri yaşam formlarının evrenin başka yerlerinde de evrildiğini "makul düzeyde bir güvenle söyleyebileceklerini" ifade etti.

Bu da Star Wars, Star Trek ve Dune gibi popüler bilimkurgu eserlerinde görülen insan biçimindeki uzaylıların varlığının gerçekten de mümkün olabileceği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morris bu inancını "evrimin farklı ortamlarda benzer organizmaları ortaya çıkarma eğiliminde olduğunu" savunan yakınsak evrim teorisine dayandırıyor.

Bu teori sıklıkla farklı canlı türlerinde (örneğin kuşlarda, yarasalarda ve böceklerde) birbirinden bağımsız gelişen kanatlarla örnekleniyor.

Söz konusu teoriyi baz alan Morris ve birçok meslektaşı, evrim sürecinin farklı gezegenlerde aynı şekilde işlemesinin muhtemel olduğunu savunuyor.

"Var olduğunu düşünmek için iyi bir nedenimizin olduğu potansiyel gezegenlerin sayısını göz önüne alalım" diyen Morris, sözlerini şöyle sürdürdü:

Zarlar her 100 atışta yalnızca bir kez doğru gelse bile bize benzemesi muhtemel, çok sayıda zeki canlının evrene dağılması için yeterli olur.

Yine Cambridge Üniversitesi'nde görev alan ve uzaylıların evrimine dair kitaplar yazan zoolog Arik Kershenbaum da Dünya dışı yaşam formlarının "insana benzer" şekillerde evrimleşeceğine inanıyor.

Mart ayında popüler bilim dergisi Quanta'ya röportaj veren bilim insanı, "Evrim her yerde yaşamın açıklayıcı mekanizmasıdır" ifadelerini kullanmıştı:

O halde Dünya'da ortaya çıkardığımız ilkeler evrenin geri kalanına uygulanabilir.

 

Independent Türkçe, BBC Science Focus, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU