Hint filmi Jai Bhim'in IMDb puanı Esaretin Bedeli ve Baba'yı geride bıraktı

"Hikayesi olağanüstü bir gücü ve daha da önemlisi, insan haklarının değerini anlatıyor"

2 Kasım'da vizyona giren filmin başrol oyuncusu Suriya Sivakumar, "Jai Bhim'in hikayesi olağanüstü bir gücü ve daha da önemlisi, insan haklarının değerini anlatıyor" dedi (Amazon Prime Video)

Hindistan'daki kast sisteminde yaşanan çatışmaların konu edildiği Jai Bhim adlı film, IMDb'de Baba (The Godfather) ve Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption) gibi ünlü filmlerden yüksek oy aldı.

Amazon'un alt kuruluşlarından biri olan; film, dizi, televizyon programı, video oyunu ve internet içeriklerine dair bilgiler barındıran veri tabanı IMDb'de 10 üzerinden 9,6 puan alan filmde, ülkedeki kast sisteminde en alt tabakada yer alan Dalitlere yönelik baskılar anlatılıyor.
 


Tamilce yapım, 9,2 puan alan Francis Ford Coppola'nın kült yapımı Baba'yı ve başrollerini Tim Tobbins'le Morgan Freeman'ın paylaştığı 9,3 puan alan Esaretin Bedeli filmlerini IMDb'de geçti.

"Yaşasın Bhim" anlamına gelen filmin adı, Hindistan Anayasası'nı hazırlamakla görevlendirilen Dalit akademisyen ve siyaset bilimci Bhimrao Ramji Ambedkar'ın destekçilerinin popüler hale getirdiği slogana gönderme yapıyor.

Film, hırsızlık yaptığı gerekçesiyle polis tarafından tutuklanan ve hakkında dava açılan Rajakannu'yla (K. Manikandan), eşi Senggeni'nin (Lijo Mol Jose) yardım talebi üzerine onu savunmak için mahkemeye çıkan insan hakları avukatı Chandru'nun (Suriya Sivakumar) hikayesini anlatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

T.J. Gnanavel'in yönettiği filmdeki Chandru karakteri, yaşamı boyunca mahkemelerde kast sistemi ayrımcılığına karşı katıldığı davalarla ünlenen emekli yargıç K. Chandru'dan ilham alınarak hazırlandı.

K. Chandru'nun 1993'te katıldığı gerçek bir davanın anlatıldığı filmin çekim, senaryo yazımı ve post-prodüksiyon süreçlerinde yargıç da yönetmenle birlikte çalıştı.

Filmde yaklaşık bir yılda tamamlanmış gibi anlatılsa bile gerçek dava aslında 10 yıldan fazla sürmüştü.

Öte yandan Jai Bhim, IMDb'de verilen oyların daha farklı bir algoritmayla değerlendirildiği Top 250 listesinde 106. sırada.



Independent Türkçe, BBC, The News Minute

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU