Ajan olduğu iddiasıyla Moskova'da gözaltına alınan ABD vatandaşı 'düğün için' Rusya'ya gitmiş

Paul Whelan geçen hafta Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı

 

Rusya tarafından "casus olduğu" iddiasıyla gözaltına alınan ABD vatandaşının, "düğüne katılmak için" Moskova'da bulunduğu iddia edildi.

48 yaşındaki Paul Whalen'in ailesi tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamaya göre, ABD Deniz Piyade Gazisi eski bir iş arkadaşının düğününe katılmak için Rusya'ya gitti.

Kendisinden hiçbir şekilde haber alamadıklarını belirten aile, Whalen'in gözaltına alındığını da haberlerden duyduklarını ifade ettiler. 

 

 

Kardeş David, Whalen'in Detroit şehrinde otomobil parçaları satan BorgWarner şirketinde ulusal güvenlik direktörlüğü yaptığını söyledi. 

Ancak şirket de yaptığı açıklamada da, Rusya'da herhangi bir ofislerinin olmadığını belirterek, Whalen'in ziyaretinin bir iş gezisi olmadığının altını çizdi. 

 

 

ABD'li yetkililer konuyla ilgili Rus mevkidaşlarıyla görüşme halindeler. 

Whelan geçen hafta casusluk suçlamasıyla Moskova’da gözaltına alınmıştı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB) yapılan açıklamada, Whelan’ın 28 Aralık’ta Moskova’da “casusluk yaparken gözaltına alındığı” belirtilmişti. 

Whelan suçlu bulunması durumunda 20 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

 

 

Geçtiğimiz Temmuz ayında ABD’de Rusya adına bilgi topladığı gerekçesiyle Martia Burtina isimli kadın da gözaltına alınmıştı.

Yaklaşık iki hafta önce, Burtina Washington’da çıkarıldığı bir mahkemede suçunu itiraf etmişti. 

Whelan’ın gözaltına alınması, Rusya ve ABD ilişkilerinin gerildiği bir dönemde yaşandı.

Ukrayna’daki kriz, Suriye’deki savaş ve Rusya’nın 2016 ABD seçimlerine müdahalede bulunduğu iddiası iki ülke ilişkilerini neredeyse Soğuk Savaş sonrası dönemindeki seviyeye geriletti.

DAHA FAZLA HABER OKU