Denizaslanları insan işgali altındaki topraklarına geri döndü

Bu dönüş korumacılar arasında sevinç yaratırken, endişeye de neden oldu

Yeni Zelanda'nın Kakanui kentinde bir denizaslanı kanepede uyurken görüntülendi. Denizaslanlarının eskiden üremek için geldiği bölgeler şu anda insan işgali altında ( Kylie Evans / Washington Post)

Nesli tükenmekte olan Yeni Zelanda denizaslanları, yüzlerce yıl sonra üremek için anakaraya geri döndü.

Uzmanlara göre denizaslanları eskiden Yeni Zelanda kıyılarında ürüyordu ama insanların gelişiyle birlikte bölgeden uzaklaşmıştı.

O zamandan beri üremek için güneydeki Subantarktik Adaları'nı kullanan tür, popülasyonların artmasının ardından yeniden anakarada görülmeye başladı.
 

eight_col_SEALION_WP_20150117_001.jpg
Deniaslanları Yeni Zelanda'nın Dunedin kentindeki bir havuzda da görüldü (Dunedin Kenti Koruma Kurumu)


Uzmanlar endişeli

Denizaslanlarının topraklarını geri aldığı yorumlarını beraberinde getiren bu dönüş, korumacılar arasında sevinç yaratırken, endişeye de neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira şimdilerde yürüyüş parkurları ve yüzme havuzlarında görülen hayvanların insanlarla tehlikeli etkileşimlere girebileceği düşünülüyor.

Uzmanlar, denizaslanlarının aslında zararsız olduğunu ama rahatsız edildiklerinde çevrelerindeki canlıları kovaladıklarını belirtiyor.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden gelen bir açıklamada, insanların anne denizaslanlarını kızdırabileceği ve hem kendileri hem de hayvanlar için tehlike yaratabileceği ifade edildi. 

Hayvanlar otomobillerle ezilme riski altında

Uzmanlara göre dişi denizaslanları, yeni doğan yavrularını agresif erkeklerin saldırılarından korumak için genellikle sahilden yaklaşık 2 kilometre kadar içeri taşıyor veya doğum yapmak için bu iç bölgeleri tercih ediyor.

Ancak bu bölgeler artık insan yerleşimlerine ev sahipliği yaptığı için hayvanlar, özellikle otomobiller yüzünden ezilme tehlikesiyle yüzleşiyor.

Yeni Zelanda'daki hayvanlar da şimdilerde bu tür tehlikelerle karşı karşıya. Örneğin ocak ayında bir dişi, bir golf sahasında doğum yapmış ve yetkililerin yakındaki bir yolu kapatmasına neden olmuştu.
 

72241c83a6d0f415164b11afbc16a4d5.jpg
Yetkililer üreme dönemindeki denizaslanlarını ve yavrularını korumak için etraflarını çitle çeviriyor (Jim Fyfe)


Yetkililer hayvanları korumak için gerekli önlemleri alsa da denizaslanlarının nerede görülebileceğini öngörmek zor.

Bu nedenle yaban hayatı uzmanları ve koruculardan alınan verilerle bir algoritma geliştiren bilim insanları şu anda denizaslanlarının gidebileceği olası rotaları tahmin etmeye çalışıyor.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden ekolog Veronica Frans, "Dişi deniz aslanlarının anakarada nereye gideceğini kesin olarak bilemesek de, faydalı tahminler yapmak için modelleri kullanabiliriz" ifadelerini kullanıyor.

Uzmanlar ülkenin güneyinde her yaz 20 yavrunun dünyaya geldiğini belirtiyor.

Nesli tükenme tehlikesi altındaki türün şu anda yaklaşık 10 bin üyesinin hayatta olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu üyeler de balıkçılığın olumsuz etkileri ve hastalık riskiyle karşı karşıya.

 

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Washington Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU