Elon Musk, Bernie Sanders'a sataştı: "Hâlâ hayatta olduğunu unutup duruyorum"

Zenginlere daha fazla vergi çağrısı, Tesla ve SpaceX'in CEO'sunu kızdırdı

Elon Musk, 2020 seçimlerinde Joe Biden'a karşı Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için yarışan Bernie Sanders'a sosyal medyadan sataştı (Reuters/AFP - Kolaj: Straits Times)

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, zenginlerin daha fazla vergilendirilmesi çağrısı yapan ABD'li senatör Bernie Sanders'a sataştı.

80 yaşındaki sol görüşlü Sanders iki gün önce "Aşırı zenginlerin üzerlerine düşen payı ödemelerini talep etmeliyiz. Nokta" diye tweet attı.

Teknoloji milyarderi bir gün sonra Sanders'a verdiği cevapta şöyle yazdı:

Senin hâlâ hayatta olduğunu unutup duruyorum.

Forbes'un "Gerçek Zamanlı Milyarderler Listesi"ne göre 15 Kasım itibarıyla 271,5 milyar dolar (yaklaşık 2 trilyon 715 milyar TL) serveti olan Musk bunun ardından "Daha fazla hisse satmamı ister misin Bernie? Söylemen yeter" diye ekledi.


Yanıtların ardından Musk'a tepkiler gecikmedi. Daha önce Senatör'le çalışan aktivist Melissa Byrne, "Millet Tesla almayın. Ağzı bozuk erkekleri ödüllendirmeyin" dedi.

Yazar Shaun King, Musk'ın ifadelerinin "iğrenç ve acımasız" olduğunu söyledi.
 


ABD'nin ülke dışındaki gizli dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili bilgileri kamuoyuna sızdıran eski ABD güvenlik uzmanı Edward Snowden, konuşmayı paylaştığı tweet'inde Musk'ı kast ederek "Tetiklendi" ifadesini kullandı.

Musk siyasetçilere ilk kez sataşmıyor

Dünyanın en zengini unvanına sahip Musk, Demokrat Partililerin önerdiği "milyarderler vergisi"ne karşı çıkıyor. Tesla ve SpaceX CEO'su bu yüzden daha önce de siyasetçilere taş atmıştı.

ABD Senatosu Finans Komitesi Başkanı Ron Wyden, 7 Kasım'da "Dünyanın en zengin adamının vergi ödeyip ödemeyeceği sorusunun yanıtı, hiçbir şekilde bir Twitter anketine bağlı olmamalı. Milyarderlerin gelir vergisi ödemesinin zamanı geldi" diyerek Musk'ı eleştirmişti.

Musk ise buna cevaben "Profil fotoğrafınız yeni boşalmışsınız gibi duruyor, neden?" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüz milyarlarca dolarlık gelir sağlaması beklenen planın, art arda üç yıl boyunca 1 milyar dolardan (yaklaşık 9,7 milyar TL) fazla varlığa sahip olan veya 100 milyon dolardan (yaklaşık 975 milyon TL) fazla gelir elde eden vergi mükelleflerini etkilemesi hedefleniyor. Bu kapsamda, yaklaşık 700 kişinin vergiye tabi olması bekleniyor.

Vergi planında milyarderlerin gerçekleşmemiş kazançları, yani henüz satışı yapılmayan hisselerden kağıt üzerinde elde edilen kârları üzerinden de vergilendirilmesi öngörülüyor.

Bu plana karşı çıkan Musk, Tesla hisselerinin yüzde 10'unu satıp satmama konusunda Twitter'daki takipçilerine danışmış ve yaklaşık 7 milyar dolarlık (yaklaşık 70 milyar TL) hisse satmıştı

 

Independent Türkçe, Guardian, Newsweek, CNBC, Forbes

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU