Jeff Bezos'un Blue Origin'i, NASA'ya açtığı davayı kaybedince Elon Musk üstünlük tasladı

Milyarder "Hakkınızda karara varıldı" diye yazdı

Elon Musk dünyanın en zengin kişisi unvanını alınca Jeff Bezos'a Twitter'dan ikincilik madalyası göndermişti (Reuters)

Jeff Bezos'un Blue Origin uzay şirketi, SpaceX'e verilen milyarlarca dolarlık sözleşme üzerine NASA'ya açtığı davayı kaybetti. Bezos'un davayı kaybetmesi, Elon Musk'ı milyarder rakibini hedef alan bir mim paylaşarak kutlama yapmaya sevk etti.

ABD Federal İddialar Mahkemesi, nisanda verilen 2,9 milyar dolarlık (yaklaşık 28 milyar TL) sözleşmenin ihale sürecinin adil olduğuna hükmetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar SpaceX'in 2024'e kadar insanları Ay'a geri götürmeyi amaçlayan Artemis görevi için Starship roketini geliştirmeye devam etmesine olanak sağlıyor. Karar duyurulduktan kısa süre sonra gelen bir açıklamada NASA, "mümkün olan en kısa sürede" SpaceX'le çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Başlangıçta Blue Origin, NASA'nın SpaceX'e sözleşmeyi verirken "temel uçuş güvenliği gerekliliklerini göz ardı ettiğini" öne sürmüştü.

Musk, mahkeme kararına tepkisini Twitter üzerinden kurgusal karakter Yargıç Dredd'in bir mimi ve "Hakkınızda karara varıldı" metniyle verdi.
 


Dava NASA ve SpaceX ortaklığını geciktirdiği için 2024 hedefine ulaşılamayabilir.

SpaceX'in yeni nesil Starship uzay aracı şimdiden başarılı deneme uçuşları gerçekleştirdi ve uzay aracının ilk yörünge denemesinin bu ay içinde yapılması hedefleniyor.
 

Nasa Ay görevi (AP).jpg
(AP)


Musk'ın Starship ve SpaceX'le nihai arzusu insanlığı çok gezegenli bir uygarlığa dönüştürmek amacıyla Mars'ta bir koloni kurmak. Musk bunun tür olarak uzun vadede hayatta kalmamız için elzem olduğunu düşünüyor.

Buna karşın Bezos'un Blue Origin'le yaptığı çalışma, New Shepard roketiyle uzayın sınırına yapılan gezilerle şu ana dek bir uzay turizmi sektörü oluşturmaya odaklandı. Bezos geçen ay içinde mikro yerçekimli bir otelin de bulunduğu, Dünya'nın etrafında dönen "uzay iş parkı" planlarını da duyurmuştu.

Musk daha önce de Blue Origin'in yeni roketi New Glenn'in tasarımında Starship roketinden kopya çekilmiş gibi göründüğü için Bezos'la dalga geçmişti.

Roketler arasındaki benzerlikleri Reddit'teki SpaceX hayran forumunun üyeleri fark etmişti. Üyeler "Hey Elon, ödevinden kopya çekebilir miyim?" diye yorum yazmıştı. Musk, Twitter üzerinden gönderiye gözlerinden yaşlar çıkararak gülen yüz emojisiyle yanıt vermişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU