Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Sınırdaki Rus birliklerinin sayısı 100 bine yaklaştı

"Umarım bütün dünya kimin gerçekten barış istediğini ve kimin sınırlarımızda 100 bin askeri konuşlandırdığını net bir şekilde görüyordur"

43 yaşındaki Vladimir Zelenski, 2019'dan beri Ukrayna'nın lideri (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sınırlarına yakın Rus birliklerinin sayısının 100 bine yaklaştığını ifade etti.

Zelenski, çarşamba günü yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Umarım bütün dünya kimin gerçekten barış istediğini ve kimin sınırlarımızda 100 bin askeri konuşlandırdığını net bir şekilde görüyordur.

İki ülke arasındaki gerilim, Rusya'nın sınırda askeri hareketliliğini artırmasıyla yükseldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çarşamba günü Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba'yla yaptığı görüşmede Rusya'yı uyardı:

Rusya'nın 2014'te güç toplayıp sınırı geçerek Ukrayna'nın topraklarına girmesi gibi bir hatayı tekrarlamasından endişeliyiz.

Bölgedeki provokasyonların hepsinin Rusya'dan kaynaklandığını öne süren Blinken, "Ukrayna sınırları boyunca gözlemlediğimiz tüm bu askeri hareketler provokasyon" dedi.

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg de üç gün önce geçtiği ve adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberde, konuyla ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu.

Haberde ABD'li yetkililerin, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunu işgal edebileceğini belirterek Avrupa'daki müttefiklerini uyardığı yazıldı.

Avrupa Birliği Komisyonu sözcülerinden Peter Stano iki gün önce şu açıklamayı yaptı:

Durumu izlemeye devam ediyoruz. Şu ana kadar topladığımız bilgiler endişe verici. ABD ve İngiltere gibi ortaklarımızla durumu ve olayların nasıl gelişebileceğini görüşüyoruz. Gelişmeler karşısında bu ortaklarımızla gerektiğinde atabileceğimiz adımlara bakıyoruz.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise işgal iddialarını yalanladı. "Bu tür iddialar gerilimi tırmandırma girişiminden başka bir şey değil" diyen Peskov, askeri faaliyetlerine hız veren tarafın NATO olduğunu öne sürdü.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA, Hürriyet, Sputnik Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU