Kanadalı firmanın, Amerikan yerlilerinin yaşadığı bölgede kurduğu Bitcoin madeni tepki topladı: "Ekonomik sömürgecilik"

Çoğu kişinin elektrik ve şebeke suyuna erişimi bulunmadığı Navaho Ulusu'nda yerel halk projeye karşı çıkıyor

İklim krizi, coğrafi koşullar ve altyapı sorunları gibi nedenlerde Navaho Ulusu uzun süredir elektrik ve şebeke suyuna ulaşım konusunda sorun yaşıyor (Reuters)

ABD'de Amerikan yerlilerinin yaşadığı Navaho Ulusu topraklarında Kanadalı bir şirketin yaptığı Bitcoin madenciliği, elektrik ve şebeke suyuna erişimi olmayan yerel halkın tepkisini topladı.

WestBlock Capital adlı şirket, New Mexico eyaletindeki Shiprock bölgesinde yer alan kripto para madeninde her ay 23 ila 25 Bitcoin çıkarıyor. Bu kripto paranın değeriyse yaklaşık 1,4 ila 1,6 milyon dolar (yaklaşık 13,7 milyon ila 15,7 milyon TL).

Yüksek enerji tüketimiyle bilinen kripto para madenciliği için madende her ay 7 megawatt elektrik tüketiliyor. Bu miktarla 19 bin 600 eve yetecek kadar elektrik üretilebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan toprakları Arizona eyaletinin kuzeydoğusu, New Mexico'nun kuzeybatısı ve Utah eyaletinin güneydoğusundaki belirli bölgeleri kapsayan Navaho Ulusu'nun yerel halkı Diné, kripto madeni etrafındaki evlerinde elektrik veya şebeke suyu olmadan yaşıyor.

Bitcoin madenciliği hizmeti sağlayıcısı Compass şirketi, geçen hafta kısa bir video yayımlayarak madeninin Navaho Ulusu'nun ekonomik refaha kavuşmasını sağlayacağını belirtmişti.

WestBlock Capital'ın kripto para madenciliği projesi, 2018'de kar amacı gütmeyen hizmet kuruluşu Navaho Kabilesi Hizmet Dairesi'yle (Navajo Tribal Utility Authority -NTUA) yapılan görüşmelerle başlamıştı.
 


Şirket, NTUA'den kullanılmayan bir kömür santralini 5 yıllığına kiralamıştı. Kurulması için yaklaşık 5 milyon dolar (yaklaşık 49 milyon TL) harcanan madende şu anda 20 milyon dolar (yaklaşık 196,5 milyon TL) değerinde kripto para madenciliği ekipmanı yer alıyor.

WestBlock Capital'ın ana şirketi Luxxfolio'nun nisanda yayımladığı bir basın açıklamasında madendeki elektrik ihtiyacının çoğunun güneş enerjisinden elde edildiği, geri kalan kısmınsa "küresel elektrik maliyetlerine kıyasla bir hayli düşük fiyata temin edildiği" belirtilmişti.

Yerel halksa evlere elektrik ve şebeke suyu ulaşmazken şirketin ucuz elektrik maliyetiyle kripto madenciliği yapmasından şikayetçi.

"Ekonomik sömürgecilik"

Diné halkından Tyler Puenté, Navaho Ulusu Başkanı Jonathan Nez'in kripto madeninin temel atma töreninde paylaştığı ve sonradan sildiği gönderisine yaptığı yorumda, yabancı şirketlerin yerel halkı sömürdüğünü söylemiş ve Bitcoin'i "ekonomik sömürgecilik" olarak tanımlamıştı.

Puenté, "Bitcoin şirketleri benim yaşadığım gibi toplulukları sömürüyor. Bence kullanılıyoruz" demişti.

Diné Yurttaşları Çevremizin Yok Edilmesine Karşı (Diné Citizens Against Ruining our Environment -Diné C.A.R.E.) adlı çevre kuruluşunun yetkili müdürü Carol Davis, projenin yerel topluluklar için zararlı olduğunu savundu.
 


Davis, "Bu projeler yüksek enerji gerektiriyor. Benim evime şebeke suyu bile bağlanmadı. Kendi halkımızın şebeke suyuna veya elektriği ulaşımı yokken bu büyük geliştiricilere Navaho Ulusu'na ödemeleri gereken paralar için neden kolaylık sağlıyoruz?" dedi.

Yetkili kendi evindeki kuyu ve fosseptik çukuru için çoğu kişi gibi su taşımak zorunda kaldığını, eğer suyun evine ulaştırılmasını isterse tek sefer için 40 dolar (yaklaşık 395 TL) ödemesi gerektiğini belirtti.

"Her şeyden istifade ettiler"

Davis, "Dışarıdan gelenler 50 yıldır her şeyden istifade etti. Yapılan tüm geliştirmelerde suyumuz tüketildi ve kirletildi. Henüz kendi kaynaklarımıza bile erişimimiz yok. Mücadele ettiğimiz tek şey bu" ifadelerini kullandı.

Öte yandan WestBlock CEO'su Ken MacLean ise eleştirilerin asılsız olduğunu ve sadece bir önceki şirketten kalan boşluğu doldurduklarını savunarak "15 megawattlık enerjileri var fakat kömür santrali devredışı kaldığı için bunu hiçbir yere dağıtamıyorlardı" dedi.

Lean, şirketin tartışmalara rağmen enerji kapasitesini Şubat 2022'de 15 megawatta çıkarmayı hedeflediğini de açıkladı.



Independent Türkçe, VICE

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU