FIFA'dan İsrail milli marşını ıslıklayan İskoçya'ya para cezası

Filistin yanlısı İskoç göstericiler stadyum önünde İsrail'i protesto etmişti

İskoç taraftarların maç sırasında Filistin yanlısı eylemlerde bulunması FIFA'yı harekete geçirdi (AFP)

FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği), İskoçya Futbol Federasyonu'nu (SFA) Dünya Kupası eleme maçında taraftarların İsrail milli marşını yuhalamasının ardından para cezasına çarptırdı.

Cezaya konu olan olay 9 Ekim'de Glasgow'daki Hampden Park stadyumunda İskoçya'nın 3-2 kazandığı maçta meydana gelmişti. 

The JC'nin haberine göre İskoç futbol yetkilileri maç sırasında oluşan kargaşa ve bayrağın uygunsuz biçimde kullanılması nedeniyle 8 bin sterlin (yaklaşık 105 bin TL) ödemek zorunda. Resmi açıklamada SFA'nın maçta düzen ve güvenliği sağlayamamasının yanı sıra spor etkinliği için uygun olmayan mesajların iletilmesini önleyememesi nedeniyle ceza verildiği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FIFA uygunsuz kullanılan bayrağın hangi ülkeye ait olduğunu belirtmezken maç sırasında İskoç taraftarlardan birinin Filistin bayrağı salladığı görülüyor.

Sahanın dışındaysa Filistin yanlısı göstericiler Filistin bayrakları ve "Siyonizm ırkçılıktır. Zafer İntifada'nın" yazan pankartlar taşımıştı. 

Stadyumun duvarlarına "Filistin Kanı" ve "Özgür Gazze" ifadelerinin sprey boyayla yazıldığı da bildirilmişti. 

Öte yandan stadyum, Haziran 2017'de İngiltere'ye karşı oynanan maçtan bu yana ilk kez tam kapasiteye ulaşmıştı. 

SFA, 2018'de UEFA Uluslar Ligi'nde iki taraf arasındaki karşılaşmaya İskoçya ve İsrail bayrakları dışında bir ulusal bayrak getirilmesine izin verilmeyeceğini belirtmişti. SFA o dönem kararını Twitter hesabından şu ifadelerle duyurmuştu:

Bayraklar: Maça bayrak getirmek isteyen taraftarlar, stadyuma yalnızca iki rakip ülkenin bayraklarının girmesine izin verileceğini unutmamalı.

O dönem İskoçya Polisi'nin suç teşkil edebilecek bayraklara dair liste yaptığı ve bunlar arasında İsrail ve Filistin bayraklarının da olduğu belirtilmişti. Söz konusu listenin silahlı mücadeleyle veya mezhepçilikle ilişkilendirilebilecek bayrakları kapsadığı aktarılmıştı. Belgeye göre İskoçya'nın Birleşik Krallık'a bağlı kalmasını savunanlar İsrail bayrağı taşımayı tercih ederken ayrılıkçılar Filistin, Katalonya ya da Bask bayrağı taşıyor. 

2016'da İskoç futbol takımı Celtic ve İsrailli futbol takımı Hapoel Be’er Sheva arasında Glasgow'da oynanan maçta Celtic taraftarlarının Filistin bayrağı sallaması da tartışma yaratmıştı

Danimarka da İsrail'e karşı oynanan maçta taraftarların sahaya farklı cisimler atması nedeniyle 400 sterlin (yaklaşık 5 bin 200 TL) para cezasına çarptırıldı. 

Gruptaki bazı kritik maçlarını kaybeden İsrail, 2022 Dünya Kupası'na doğrudan katılma hakkını kaybetse de play-off'lara kalabilmek için İskoçya'yla mücadelesini sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, The JC, Times of Israel, Herald Scotland, The Guardian

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU