"Üç Büyükler"in Avrupa performansı, 2023-24 sezonunu kurtarabilecek mi? "Eskiden felsefe 'önce Avrupa'ydı, şimdi oyuncu dinlendiriliyor"

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın puan aldığı Avrupa haftasını Beşiktaş puansız kapattı. Spor yazarı Tolga Ersarı, Türk ekiplerinin Avrupa'daki durumunu Independent Türkçe'ye yorumladı

Türkiye, UEFA sıralamasında ilk 15'e giremezse 2023-24'te 4 takımla Avrupa'da temsil edilecek / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun en önemli organizasyonları; Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi, kulüplere hem ekonomik hem de prestij açısından ekonomik katkılar sunuyor. 

Avrupa kupalarında ülkelere tanınan kontenjanların UEFA sıralamasına göre belirlendiği bu alanda Türk temsilcilerinin temsiliyeti ise tehlike altında.

Dördüncü hafta öncesinde toplamda 24 bin 500 puanla UEFA sıralamasında 19. basamakta yer alan Türkiye, Çekya, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Hırvatistan'ın gerisinde kalmıştı.

Son yıllarda uluslararası arenada başarısız sonuçlar alarak sıralamada 19. sıraya kadar gerileyen Türk temsilcileri, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Avrupa Ligi'nin dördüncü haftasında elde ettiği puanlarla bir basamak yükseldi.

 

 

İlk 15 gelmezse 2023-24'te Avrupa'ya 4 takım gidecek

Avrupa'da yoluna devam eden Süper Lig'in "Üç Büyükler"i, sezonu ilk 15'te bitirecek puanları elde edemezse 2023-24 sezonunda Avrupa'daki temsiliyetlerini ön eleme turlarıyla oldukça zora sokacak.

2021-22 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde ise Galatasaray ve Fenerbahçe, sergileyecekleri performansla bir anlamda bu alandaki geleceklerini de tayin ediyor.

Söz konusu takımlar kalan maçlarını kazanıp rakiplerini geride bırakamaz ve ilk 15 ülke içerisine giremezlerse, 2023-24 sezonunda Süper Lig'den Şampiyonlar Ligi'ne 1, Konferans Ligi'ne ise 3 takım katılma hakkı elde edecek. UEFA Avrupa Ligi'ne ise Türk ekipleri katılamayacak.

 

 

Beşiktaş'ın işi zor, Fenerbahçe ve Galatasaray umutlu

Bu sezon Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Sivasspor ile Avrupa kupalarında temsil edilen Türkiye, yoluna üç takımla devam ediyor.

Şampiyonlar Ligi'nde yer alan Beşiktaş, Ajax, Borussia Dortmund ve Sporting Lizbon ile mücadele ettiği grubunda geride kalan 4 maçından da yenilgiyle ayrıldı ve ülke puanına katkı sunamadı. Siyah-beyazlıların gruptan çıkma şansı kalmazken Avrupa Ligi için umutları sürüyor.

UEFA Avrupa Ligi gruplarında yoluna devam eden ekiplerden Fenerbahçe, Eintracht Frankfurt, Olympiakos ve Antwerp ile üst tura çıkma mücadelesi verdiği grupta ilk galibiyetini Antwerp deplasmanında almayı başardı. Geride kalan üç maçında ise 2 beraberlik ve 1 yenilgi elde etti.

Bu sezon Türk temsilcileri arasındaki en başarılı takım ise Galatasaray oldu. Marsilya, Lazio ve Lokomotiv Moskova ile gruptan çıkmak için yarışan sarı-kırmızılılar, grubunda 2 galibiyet ve 2 beraberlik alarak liderliğini sürdürüyor. 

"Eskiden felsefe önce Avrupa idi, şimdi oyuncu dinlendiriliyor"

Spor yazarı Tolga Ersarı, Türk ekiplerinin Avrupa'daki durumunu ve UEFA sıralamasında ilk 15'e girebilme umudunu, Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Ersarı, Avrupa kupalarının geçmişte kulüpler tarafından daha fazla önemsendiğini ve bu nedenle birtakım başarıların elde edildiğini hatırlattı

Son zamanlarda artan başarısızlıklarla birlikte bazı kulüplerin biraz daha ulusal başarılara yöneldiğine dikkati çeken Ersarı, "Avrupa maçı varken lig müsabakası için oyuncu dinlendiriliyor" dedi.

"Eskiden felsefe önce Avrupa idi" diyen Ersarı, Mustafa Denizli'nin, 'Biz birbirimizi hep yeneriz, şampiyonluk bir istatistiktir ancak Avrupa'daki başarı tarihtir' dediğini anımsattı.

Avrupa'daki başarıların çok daha önemli olduğu düşüncesi taşıdığını vurgulayan Ersarı, "Hatırlayın! Galatasaray, UEFA Kupası ile Süper Kupa'yı aldığında ülke tanıtımı açısından da çok etkili olmuştu. Bir sürü reklam yaparak yapılacak tanıtımdan çok daha büyüğü yapıldı. Uluslararası başarı daha önemli, kulüplerin bu yönde çalışmalarını sürdürmesi gerekli" diye konuştu. 

 

 

"Şampiyonun Devler Ligi için ön eleme oynaması, ülke futbolunun Avrupa'da küme düşmesi demek"

Ulusal başarıların içeride telafi edilebileceğini ancak uluslararası arenadaki rekabette bu durumun mümkün olmayacağına dikkat çeken Ersarı, "Şampiyonlar Ligi'ne şampiyon bile ön eleme oynayarak gidecek. Ülke futbolunun Avrupa'da küme düşmesi demek bu. Daha düşük seviyede kalıyorsunuz o nedenle Avrupa maçlarının daha fazla önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

"Kulüpleri bu hale yönetim hataları, savrulan paralar, yanlış pahalı transferler getirdi" 

Türk temsilcilerinin Avrupa'da son 5 yılda her sene daha düşük puanlar topladığını hatırlatan Ersarı, bu durumun yönetimsel yanlışlardan kaynaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

Yanlış yönetimlerin getirdiği ekonomik sonuçlarla alakalı bir durum. Kulüplerimiz maalesef son dönemlerde çok iyi yönetilmediler. Belki iç hesaplaşmalar, belki tribün baskısıyla yanlış transferlere imza atarak çok büyük borçların altına girdiler ve bir süre sonra bu çarklar dönmez hale geldi. Bunlar olunca kemerler sıkıldı ve normal şartlarda oynayamaz denilen oyuncular transfer edildi. Bu da seviyenin düşmesine neden oldu ve başarısızlığı beraberinde getirdi. Deniz bitti. Önlem alınmazsa çok daha büyük sorunlar ortaya çıkacaktır. Burada yönetimsel hatalar, savrulan paralar, yapılan yanlış pahalı transferler kulüpleri bu hale getirdi. 

"Beşiktaş'ın başarısızlığının en önemli nedeni sakatlıklar"

Kulüplerin geçmişteki yanlışlara bu yıl düşmemek için çabaladığını ve yeni adımlar atmak için uğraş verdiklerini dile getiren Ersarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Geçmişte Beşiktaş, 'feda' sezonuyla bunu yapmaya çalıştı ama sonunu istediği gibi getiremedi. Galatasray'ın bu sene benzer bir hamle yaptığını görüyoruz. Yerli ve yabancı genç ve gelecek vaadeden oyuncular transfer etti. Bu sene sıkıntı yaşayabilir ancak ileride bunun meyvelerini toplayabilir. Ki şu anda Avrupa'da da iyi gidiyorlar.

Beşiktaş'ın bu sezon Devler Ligi'ndeki başarısızlığının en önemli nedeninin kulüpte yaşanan sakatlıklar olduğunu aktardı:

Beşiktaş'ta bu kadar çok adale sakatlığının yaşanmasının incelenmesi gerekir. Yanlış nerede yapılıyor? Beşiktaş bu sene tutturamadı ve bundan sonraki maçları çok zor. Üzülerek söylüyorum ama şansı çok az görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Pereira, elindeki kadroya göre değil sistemine göre oynatmaya çalışıyor" 

Avrupa Ligi gruplarında ilk galibiyetini alan Fenerbahçe'deki en büyük sorunun sistem kaynaklı olduğunu öne süren Ersarı, "Pereira, elindeki kadroya göre değil kafasındaki sisteme göre oynatmaya çalışıyor. Bunun sıkıntısını içeride ve dışarıdaki maçlarda çokça yaşadı. Dün ilk galibiyetini elde etti gruplardaki. Rakip takım Fenerbahçe seviyesinde değil ancak içerideki maçta puan kaybettiler. Bu kayıplar da Fenerbahçe'yi zora soktu. Devam etmeleri yolunda bir umut olacaktır" şeklinde görüş belirtti.

"Galatasaray, Avrupa'da bir şeyler yapabilir"

Bu sezon Türk ekipleri arasında Avrupa'da en başarılı ekibin Galatasaray olduğunu vurgulayan Ersarı, şunları kaydetti:

En şanslı takımın Galatasaray olduğunu düşünüyorum. Lokomotiv Moskova maçında Feghouli çok güzel bir gol attı fakat kolay olanı kaçırdı. İnanılmaz pozisyonlar kaçtı. Bu seviyede yapılacak ilk hatayı cezalandırıyorlar. Rakibini elinden kaçırdı. Çok daha iyi bir sonuç alınabilirdi. Galibiyet gelseydi daha net konuşabilirdik. Marsilya, Lazio ve Lokomotiv Moskova'nın olduğu Şampiyonlar Ligi grubu olarak adlandırılabilecek bir yerde lider. Galatasaray'ın Avrupa'da bir şeyler yapabileceğini düşünüyorum.

"Sıralamada ilk 15'e girmemiz çok zor görünüyor"

Türk temsilcilerinin kalan maçlarda gerekli puanları toplayın UEFA sıralamasında ilk 15 takım arasına girmesinin çok zor göründüğünü ifade eden Ersarı, "Galatasaray, gençlerin yanına kaliteli oyuncuları monte edebilirse ileride bir şeyler yapabileceğini düşünüyorum. Dün Feghouli hamlesiyle bunu gördük. Fenerbahçe'de ise teknik direktörün tercihleri pek güven vermiyor. Kendisinin kulüpteki konumu da tartışılıyor. Getirdiği bazı oyuncular Fenerbahçe kalitesinde mi? Bunlar tartışmalı. Net konuşamıyoruz çünkü Fenerbahçe'de yarın ne olacağını kimse göremiyor. Pereira, Antwerp galibiyetiyle yeni bir kredi kazandı ancak 'birkaç maç sonra devam eder' diyemiyorsunuz. Birtakım düzenlemeleri yaparlarsa başarılı olacaklardır. Beşiktaş daha iyi bir kadroya sahip ancak bu sene olmasa bile gelecek yıllarda daha iyi işler yapabileceğini düşünüyorum. Hepsinin başarılı olmasını isteriz. Keşke daha çok takımla mücadele edebilseydik" değerlendirmesinde bulundu. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU