Galatasaray ile TFF arasında "seyirci" krizi... Özkurt: Federasyon yetkisizse Türk takımları neden seyircisinin yüzde 50'si ile maçlarını oynadı?

Galatasaray ile TFF arasındaki "seyirci" krizi çözüldü. Spor hukukçusu ve CAS hakemi Emin Özkurt, TFF'nin kararını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'nin dördüncü haftasındaki Lokomotiv Moskova maçını tam kapasiteyle oynayacak / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) arasındaki "seyirci" krizi çözüldü.

TFF'nin 28 Ekim 2021'de "TFF Sağlık Kurulu'nun görüş ve önerileri doğrultusunda 9 Kasım 2021 tarihi itibariyle profesyonel futbol müsabakalarında stadyumlara yüzde 100 kapasite ile seyirci alınması" kararı alması, kulüpler tarafından olumlu karşılanırken yeni bir tartışma konusunu da meydana getirdi.

 

 

Galatasaray Kulübü'nden yapılan açıklamada, Avrupa Ligi maçında yüzde 100 kapasite ile seyirci alımına yönelik yapılan başvurunun TFF tarafından reddedildiği öne sürülerek şunlar kaydedildi:

Kulübümüzce alınan karar gereği, saat 20.45'te Lokomotiv Moskova ile UEFA Avrupa Ligi E Grubu'nda oynayacağımız müsabakada herhangi bir seyirci kapasite kısıtlamasına gidilmeyecektir. Uzun bir aradan sonra, Büyük Galatasaray taraftarının güçlü desteğini hissedeceğimiz bu müsabakada buluşmayı heyecanla bekliyoruz. Saygılarımızla. 

 

 

Sarı-kırmızılı kulübün açıklamasının ardından gündemde birtakım iddialar yer almasının ardından TFF'den konuyla ilgili yapılan açıklamada "Federasyonumuzun Galatasaray Spor Kulübü'ne seyirci alımı ile ilgili ceza vereceğine dair kamuoyunda yapılan bazı yanlış değerlendirmeler üzerine bilgilendirme zorunluluğu doğmuştur" denilerek şu bilgi aktarıldı:

Öncelikle; söz konusu maç UEFA'nın düzenlediği uluslararası bir müsabaka olup tüm sorumluluk da organizasyonun düzenleyicisi UEFA'dadır. Bu nedenle, Türkiye Futbol Federasyonu'nun herhangi bir şekilde bu maça müdahil olması ve Galatasaray Spor Kulübü'ne ceza vermesi mümkün değildir. 

TFF, Galatasaray'ın 01 Ekim'de 9 Kasım'dan itibaren uygulanacak stadyumlara tam kapasite ile seyirci alınmasına ilişkin kararın 5 Kasım tarihine çekilmesi için başvuruda bulunduğunu belirttiği açıklaması şöyle noktalandı:

Başvuruyu hemen gündemine alan TFF Sağlık Kurulu; yaptığı görüşmeler ve değerlendirmeler çerçevesinde, Bilim Kurulu'nun çalışmaları, bilimsel veriler, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaları ve onayı ile, talimatla belirlenen 12-17 yaş grubunun aşı takviminin sona erme süresi de göz önünde bulundurularak, belirlenen 9 Kasım tarihinin değiştirilemeyeceğine dair Galatasaray Spor Kulübü'nü bilgilendirmiştir. Bu kapsamda, TFF'nin ceza vereceğine dair değerlendirme ve açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. 

 

 

"Oğulcan Çağlayan sürecinden bu yana süregelen gerginliğin bir uzantısı olduğunu düşünüyorum"

İsviçre'deki Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Euroleague Basketbol Tahkimi ile Doha merkezli Katar Spor Tahkim Mahkemesi'nin tek Türk hakemi olan Avukat Emin Özkurt, yaşananları Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray ile TFF arasında yaşanan seyirci krizinde Oğulcan Çağlayan olayına atıfta bulunan Özkurt, şöyle konuştu:

Yaşanan bu olayın, TFF ve Galatasaray yönetimi arasında Oğulcan Çağlayan sürecinden bu yana süregelen bir gerginliğin ve karşılıklı açıklamaların bir uzantısı olduğunu düşünüyorum.

"Bilindiği üzere, TFF halihazırda 9 Kasım'dan itibaren statlara tam kapasite ile seyirci alınmasına ilişkin kararını geçtiğimiz hafta açıklamıştı" diyen Özkurt, "Buna istinaden de bu sezon Avrupa Ligi'nde oldukça başarılı bir grafik çizen Galatasaray, 4 Kasım'da Lokomotif Moskova ile Nef Stadyumu'nda oynayacağı maçı tam kapasite ile oynamak adına TFF'ye bir başvuruda bulunmuştu. Bu başvuru TFF tarafından reddedilmiş ve Galatasaray da bu red kararına uymayacağını açıklamıştı" ifadelerini kullandı.

 

Emin Özkurt.jpg
Emin Özkurt / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"TFF'nin görevleri arasında 'Türkiye'deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek, düzenlemek ve denetlemek' sayılmıştır"

Takip eden süreçte bugün TFF'nin yeni yeni bir açıklama yaptığını hatırlatan Özkurt, şunları kaydetti:

UEFA müsabakasına ilişkin sorumluluğun UEFA'da olması nedeniyle Galatasaray'a herhangi bir yaptırım uygulanmayacağı duyuruldu. Konuya ilişkin TFF'nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 3. Maddesi uyarınca TFF'nin görevleri arasında 'Türkiye'deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek, düzenlemek ve denetlemek' sayılmıştır. Bu kapsamda Türkiye'de oynanacak maçlara ilişkin her ne kadar UEFA organizasyonu dahi olsa TFF'nin Kovid-19 kurallarının geçerli olacağı kanaatindeyim. 

"Türk takımları neden TFF'nin koyduğu kural nedeniyle en önemli gücü olan seyircisinin yüzde 50'si ile maçlarını oynadı?"

UEFA'nın da 31 Mart 2021'de yayınladığı duyuruda UEFA organizasyonlarındaki yüzde 30'luk seyirci sınırlamasını kaldırdığını dile getiren Özkurt, "Seyirci kısıtlamalarının yerel makamlar tarafından belirleneceğini açıkladığını ve Kovid-19 önlemleri konusunda ülkelerin yerel mevzuatlarına uyduğunu da biliyoruz" şeklinde görüş belirtti.

TFF'nin açıklaması sonrası cevap bulması gereken bazı soruların olduğunu aktaran Özkurt, sözlerini şöyle noktaladı:

TFF, sorumluluğu yoksa neden Galatasaray'ın başvurusunu reddetmiştir? TFF, kuruluş kanunu uyarınca bu konuya ilişkin yetkili görünmesine rağmen neden yetkisiz olduğunu açıklamıştır? Eğer gerçekten yetkisiz olduğunu düşünüyordu ise neden ülke puanının bu denli kritik olduğu bir dönemde Türk takımları TFF'nin koyduğu kural nedeniyle en önemli gücü olan seyircisinin yüzde 50'si ile maçlarını oynadı?

TFF'nin statüsü

Türkiye Futbol Federasyonu statüsündeki "Madde-1 Unvan, merkez, hukuki nitelik ve logo" bölümünde TFF, şöyle tanımlanıyor:

1) Bu Statünün amacı, özerk Türkiye Futbol Federasyonunun genel ilkelerini, kuruluş, teşkilatlanma, görev ve yetkilerini münhasıran düzenlemektir. İşbu Statü, Türkiye'deki her türlü futbol faaliyetinin organizasyonunun ve gelişiminin ulusal ve uluslararası kurallara göre gerçekleştirilmesini kapsar.

İlgili maddenin 2. fırkası ise şunları içeriyor:

İşbu Statü uyarınca TFF, futbol sporunu ulusal düzeyde yürüten ve düzenleyen tek kuruluştur ve Türkiye'yi futbol ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası düzeyde temsil etmeye yetkilidir.

"Madde 2 Amaç" başlığında ise TFF'nin görevleri şöyle sıralanıyor:

1. TFF'nin amaçları:

a)  Türkiye'deki her türlü futbol faaliyetini teşkilatlandırmak, düzenlemek ve denetlemek;

d) Yurtiçi ve yurtdışı futbol faaliyetleri ile ilgili plan, program, düzenleme ve anlaşmalar yapmak ve başarılı sonuçlar alınması için gereken tedbirleri almak;

e) Yurt içinde her düzeydeki ligleri teşkilatlandırmak ve düzenlemek ve kendi milli
takımlarının ve kulüp takımlarının uluslararası turnuvalara kabulünü ve katılımını
sağlamak amacıyla gerekli her türlü tedbiri almak.. 

TFF ayrıca, ilgili kurallara uymayanlarla ilgili Madde 58'de "Disiplin Cezaları" başlığında uygulanabilecek yaptırımları ise şöyle aktarıyor:

1. Futbol müsabakaları ve organizasyonlar sırasında kulüpler ve bireyler tarafından işlenen tüm disiplin ihlalleri ve sportmenlik dışı davranışlar ve bu gibi kulüp ve kişilere uygulanacak disiplin cezaları TFF Yönetim Kurulu tarafından, genel kabul görmüş ulusal ve uluslararası uygulamalar ile FIFA ve UEFA Disiplin Talimatları doğrultusunda çıkarılacak TFF Disiplin Talimatı'nda düzenlenir.

2. Disiplin Kurulları, kulüpler ve kişiler tarafından sergilenen tüm disiplin ihlalleri veya sportmenlik dışı davranışları ele alır ve karara bağlar.

3. Bu gibi disiplin ihlalleri veya sportmenlik dışı davranış ve tutumlara uygulanacak disiplin cezaları esas olarak şunlardır:

1) Gerçek ve tüzel kişiler için: a) İhtar; b) Kınama; c) Para cezası; d) Ödüllerin iadesi.

2) Gerçek kişiler için: a) İhtar; b) İhraç; c) Müsabakadan men; d) Soyunma odası ve/veya yedek kulübesine giriş yasağı; e) Stadyuma giriş yasağı;
f) Hak mahrumiyeti (Futbolla ilgili her türlü faaliyetten men edilme); g) lisansın askıya alınması.

3) Tüzel kişiler için:

a) Transfer yasağı 

b) Seyircisiz oynama 

c) Tarafsız sahada oynama 

d) Saha kapatma (Belirli bir sahada oynamama) 

e) Belirli bir tribünün veya bölümün boş bırakılması

f) Müsabaka sonucunun iptali

g) İhraç; h) Hükmen mağlubiyet

 i) Puan tenzili

j) Bir alt lige düşürme.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU