Erdoğan, Biden ile yaptığı toplantıyı anlattı: Görüşmede protokol sürekli geldi gitti, onlara bir iki kez kaş göz yaptı

Biden ile yaptığı görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini dile getiren Erdoğan, "BM Genel Kurulunun olduğu dönemden bu yana farklı bir sürecimiz oldu" dedi

Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Roma'daki G20 Liderler Zirvesi dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularına açıklamalarda bulundu.

G20 zirvesine ilişkin genel bir değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Zirve kapsamında, küresel ekonomik gelişmeleri ele aldık.Küresel enflasyon baskısı da aynı şekilde giderek artıyor. Bu çerçevede ekonomilerimizin dayanıklılığını artırmak amacıyla ne gibi önlemler alabileceğimizi değerlendirdik. Küresel enflasyonla mücadelede iş birliğinin önemine değindik. Ayrıca, koronavirüs salgınının küresel sağlık sistemine olan etkileri üzerinde fikir alışverişinde bulunduk" dedi.

Zirvenin ana başlıklarının birinin de "İklim ve Çevre" olduğunu belirten Erdoğan, "İklim değişikliğiyle mücadelede üzerimize düşeni yaparak Paris Anlaşmasını onayladığımızın bizzat altını çizdim. Bu konuda öncü ve proaktif bir rol üstlenmeye hazır olduğumuzu muhataplarımızın dikkatine getirdim" diye konuştu.

"Biden'dan F-16 konusunda olumsuz bir yaklaşım görmedim"

ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmeye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan şunları kaydetti:

Toplantıyı gayet olumlu bir havada devam ettirdik. Afganistan, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında iş birliğimizi güçlendirmenin yanı sıra özellikle de ekonomik ilişkilerimizi çok daha yoğun bir şekilde devam ettirme kararı aldık. İnşallah ekonomide ikili ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefimize ulaşırız ve bu yolda yürürüz. Tabi NATO ittifakı ve stratejik ortaklık bağlamında atılacak adımları da istişare etme fırsatını bulduk. Hepsinden öte tabi bizim bu F-35 konumuz var. Malum bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yaptığımız bir ödeme var. Bununla ilgili olarak da F-16 tedarikini müzakere ettik. Bu konuda da kendilerinden olumsuz bir yaklaşım görmedim. Tam aksine yine bununla ilgili de Savunma Bakanlarımız birbiriyle görüşecekleri gibi Dışişleri Bakanlarımız da muhataplarıyla görüşerek inşallah iki ülke ilişkilerini ilgilendiren bu hassas konuyu da neticelendirmeyi umuyoruz. Biden “Çok kısa zamanda netice alamayabiliriz. Biliyorsunuz iki farklı bölümden, Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçiyor. Malum, durum 50-50 ama ben elimden geleni yapacağım” dedi. Ben de kendisine “Bunu başarabileceğinize inanıyorum ve bu konuda şu anda ağırlığın sizde olduğunu görüyorum” dedim. İnşallah Savunma Bakanlarımız da birbirleriyle görüşmeleri devam ettirecekler. Bugünkü toplantıya katılan arkadaşlarımızın bu işi yakın markajda tutmasıyla inşallah bunu nihayetlendirirsek, burada iki tane önemli başlığımız olacak; biri tedarik, biri de elimizdeki F-16'ların modernizasyonu. Bunların da o arada inşallah yapılma durumu söz konusu olacak.

"Medyanın bizimle nasıl uğraştığını anlayın"

Görüşme sonrası "Biden ile ilgili kanaatinin değişip değişmediği" ile ilgili soruya da cevap veren Erdoğan şunları kaydetti:

Tabi şartlar atmosfere göre değişiyor. BM sırasında farklı beklentilerimiz vardı. O farklı beklentiler olmayınca olay biraz daha farklı bir duruma doğru gitti. O gelişme farklıydı. Bu görüşme için medya da “20 dakikalık bir görüşme olacak” diyordu. Bizim görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Medyanın bizimle nasıl uğraştığını anlayın. Yani kendilerince “kabul etmeyecek, görüşmeyecek” de derler, 20 dakikaya da indirirler! Ama bizim görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. O sürede de protokol sürekli geldi gitti, geldi gitti, onlara bir iki kez kaş göz yaptı. En sonunda da bir yerde artık görüşmeler vardı, bir taraftan da toplantı başlamıştı, hemen onlara gitmek zorunda olduğumuz için diğer programlara geçmek durumunda kaldık. Onun için BM Genel Kurulunun olduğu dönemden bu yana farklı bir sürecimiz oldu. 

"Yunanistan,İsrail ve Kıbrıs Rum kesiminin katılacağı bir Paris Konferansına biz katılamayız"

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesiyle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Macron ile görüşmelerinde 5-6 ana başlık olduğunu dile getiren Erdoğan, bunların merkezinde Libya konusunun olduğunu söyledi.

Macron'un Libya ile ilgili Paris'te bir konferans yapmak istediğini belirten Erdoğan şunları kaydetti:

Bizim oraya ısrarla eş başkan olarak gelmemizi istiyor. Dedim ki “Berlin'de zaten biz bu konferansı yaptık. Kaldı ki buraya bazı davetleriniz var; mesela Yunanistan, mesela İsrail, mesela Kıbrıs Rum kesimi… Bunların katılacağı bir Paris Konferansına biz katılamayız.” Durdu ve “Bir çalışma yaptırsak bunun üzerinde, özel temsilciler belirlesek” dedi. Ben de “Şartımız bu, bir defa bunlar olmayacak. Eğer Yunanistan buraya gelecekse özel temsilci falan da göndermeye gerek yok. Burada çok ısrarcı durumundaysanız özel temsilcileriniz kim, bunları da görelim ama burada Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum kesimi olacak olursa bunu zaten yapamayız.

Yunanistan'ın ABD ve Fransa ile yaptığı savunma anlaşmalarıyla ilgili, Erdoğan, "Sayın Biden'a da Macron'a da bu konuyu söyledik. Dedik ki bu 'Dedeağaç olayı nedir?' Burada böyle bir üssün kurulması bizi, halkımızı ciddi manada rahatsız ediyor. Bununla ilgili olarak da Macron sahiplenemedi ve Rafale ile ilgili de 'Onların parası var' dedi. Dedim ki 'Bak seni aldatıyorlar. Bunların parası falan yok. Sadece Batı'ya 400 milyar avro borcu olduğunu biliyorum'. O da 'Paraları var' dedi. Her şey para! Tabi bir de üs meselesi var. Ama bu gelişmelerle ilgili bizim bütün derdimiz Türkiye olarak biz güçlü olacağız" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kendi güvenliğimizle ilgili değil, ülkemizin itibarıyla da ilgili bir meseleydi"

Erdoğan, Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi'ne neden gitmediğiyle ilgili soruya cevap verdi.

Kendilerinin talep ettikleri güvenlik protokolü standartları olduğunu söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

Bunlar uluslararası bütün ziyaretlerimizde bize ve diğer bütün liderlere her zaman uygulanan protokoldeki standartlardı. Ancak bize bunların son anda karşılanamayacağı söylendi. Daha sonra bizim geri çevrilen talebimizdeki standartların başka bir ülke için istisnai olarak sağlanabildiğini öğrendik. Bu diplomatik teamüllere de uymuyordu. Bunu kabul edemezdik. İlgili birimlerimiz net bir duruşla görüşmelerini sürdürdü. Sağ olsun Boris Johnson da süreçle ilgilendi. İlk başta sorununun çözüldüğünü ifade etti. Fakat son anda bize geri dönüp İskoçya tarafının zorluk çıkardığını söyledi Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow'a gitmekten vazgeçtik. Nihayetinde bu sadece kendi güvenliğimizle ilgili değil, ülkemizin itibarıyla da ilgili bir meseleydi. Biz milletimizin itibarını korumakla mükellefiz. Hiçbir yerde ülkemizin saygınlığına, izzetine halel gelmesine müsaade etmeyiz. Daha adil bir dünyayı ancak eşitlikçi bir yaklaşımla kurabileceğimizi de böylece bir kez daha göstermiş olduk.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU