Boris Johnson G20'de dünya liderlerine ateş püskürdü

Birleşik Krallık Başbakanı, G20 taahhütlerinin "yeterli olmadığını" ve vaatlerin "içi boş gelmeye başladığını" itiraf etti

(AP)

Boris Johnson, G20 zirvesinin kapanışında yaptığı konuşmada, iklim acil durumunun önüne geçmek için gereken taahhütleri yerine getirmediklerinden dünya liderlerine ateş püskürdü.

Hüsrana uğradığı açıkça görülen Birleşik Krallık (BK) Başbakanı, Roma'daki G20 toplantısının Glasgow'daki Cop26 zirvesini başarı rotasına sokmakta yetersiz kaldığını itiraf etti.

Johnson, düzenlediği basın toplantısında, "çözüm ortadayken" iklim kriziyle mücadele için verilen sözlerin "içi boş gelmeye başladığını" söyledi.

G20'nin 2050'yi hedef tarih olarak belirlemede başarısız olmasının ardından Johnson, en büyük ekonomilerin tümünün net sıfır salıma ulaşmasına dair vaadin "belirsiz" olduğunu kabul etti.

Başbakan, G20'de verilen taahhütlerin "hepimizin kabul ettiği bu zorluğun önümüzde olduğu düşünüldüğünde hızla ısınan bir okyanustaki damlalar" olduğu uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Johnson, "Her şey göz önüne alınırsa G20'de makul bir ilerleme kaydettik ancak bu yeterli değil" itirafında bulundu.

Başbakan, yoksul ülkeler için 100 milyar dolarlık (yaklaşık 960 milyar TL) iklim krizi fonuna yeterince para bağışlamadığı için ilk kez ABD'yi isim vererek hedef aldı. Johnson, fonun "epey eksik" olduğunu söyledi.

Johnson, Cop26'ya dair beklentiler hakkındaysa şu ifadeleri kullandı:

Glasgow başarısız olursa, bütün her şey başarısız olur. Paris Anlaşması ilk hesaplaşmada buruşturulmuş olur.

Paris Anlaşması'nı "sadece bir kağıt parçası" diye nitelendiren Johnson, anlaşmanın "dibinde delik açılacağı" konusunda uyardı ve ekledi:

O kağıt parçasını gerçek ilerlemelerle doldurmamız gerekiyor.

Johnson, G20 liderlerinin karbon salımlarını 2030’a kadar azaltma planlarını yalnızca "gerektiğinde iyileştirmeyi" kabul etmelerinin ardından konuştu. Bilim insanları, 2030'un felaketi önlemek için son tarih olduğunu söylüyor.

G20, BK'nin Glasgow zirvesindeki amacı olan "kömürü tarihe gömmeyi" kabul etmek şöyle dursun, fosil yakıtı aşamalı olarak kullanımdan kaldırmak için herhangi bir tarih belirlemiyor. Bu ancak "mümkün olan en kısa sürede" gerçekleşecek.

Sadece "orta vadede" bunu başarmak amacıyla, Kovid pandemisinin hafiflemesinden bu yana artan fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirmek için bir son tarih de yok.

Cop26 yaklaşırken BK, tüm ülkeleri kendisini takip ederek 2050’ye kadar net sıfır salım taahhüdüne uymaya çağırmıştı fakat bildiride bu da yer bulamadı.

Bu eksiklik, dünyanın en büyük karbon salımcısı olan Çin'in hedef tarih olarak 2060'ı belirlediği, Hindistan ve Rusya'nın da 2050 tarihine bağlı olmadığı gerçeğini yansıtıyor.

Greenpeace ilerleme kaydedilmemesini eleştirdi ve "G20, Cop26 için bir kostümlü provaysa, o zaman dünya liderleri repliklerini unuttu" uyarısında bulundu.

Örgütün yönetici müdürü Jennifer Morgan, "Bildirileri zayıftı, hem iddiadan hem de vizyondan yoksundu ve anı yakalamakta bayağı başarısız oldu" dedi.

Düşünce kuruluşu Power Shift Africa'nın yöneticisi Muhammed Adow şunları söyledi:

G20'den gelen bu zayıf açıklama, iklim krizinin tüm yükünü taşıyan gelişmekte olan ülkelerin odanın dışında bırakılmasının sonucudur.

Dünyanın en büyük ekonomileri, Glasgow'daki Cop26 öncesinde iklim değişikliğini gündemin en üst sırasına koymakta kapsamlı şekilde başarısız oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres üzgün bir tweet attı:

Roma'yı umutlarım karşılık bulmadan terk ediyorum ama en azından umutlarım gömülmedi.

Johnson şunları söyledi:

Sadece 12 G20 üyesi 2050'de veya daha önce net sıfıra ulaşmayı taahhüt etti.

2015'teki Paris Zirvesi'nden bu yana ancak yarımız karbon salımlarını nasıl azaltacağımıza dair iyileştirilmiş planlar sunduk.

Gelişmekte olan ülkelerin temiz ve sürdürülebilir şekilde büyümelerini desteklemek için yılda 100 milyar dolar sağlama taahhüdümüzü de yerine getiremedik.

BM, salımların 2030'a kadar yüzde 15 artacağını ama o zamana kadar yarıya inmeleri gerektiğini söylüyor.

Dünyanın ilk sanayileşmiş ülkelerini "kendilerine düşen görevi yapmamakla" suçlayan Johnson, "Eğer Cop26'nın başarısız olmasını engelleyeceksek, bu durum değişmek zorunda" diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU