NASA ve ESA, Cadılar Bayramı'nı ölüm döşeğindeki yıldızın görüntüsüyle kutladı

CW Leonis, Dünya'ya en yakın karbon yıldızı

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (National Aeronautics and Space Administration - NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency - ESA) Cadılar Bayramı'nı ölmekte olan bir yıldızın çarpıcı görüntüsüyle kutladı.

Hubble Uzay Teleskobu'ndaki Geniş Alan Kamerası 3'le 2011 ve 2016'da yapılan gözlemlerden oluşturan fotoğraf 28 Ekim'de paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslan takımyıldızında bulunan 400 ışık yılı uzaklıktaki CW Leonis adlı yıldız bir kırmızı dev. Bu evrede yıldızlar evrimlerinin geç aşamasına gelmiş oluyor. Bu evredeki yıldızlar uzaya bol miktarda gaz ve toz püskürtüyor. CW Leonis'te bu süreç, yıldızın çevresinin siyah karbonla dolmasına yol açtı.

Dolayısıyla CW Leonis ayrıca bir karbon yıldızı, yani atmosferi karbon açısından zengin.

Ayrıca yüzeyi nispeten düşük sıcaklığa sahip (bin 260 santigrat derece) yıldız, bu sebepten ötürü turuncu bir renge sahip.

NASA yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Şöminesi olan herkes, siyah karbonun bir dert olduğunu bilir. Ancak uzaya fırlatılan karbon, gelecekteki yıldızların, gezegenlerin ve hatta belki de yaşamın oluşumu için hammadde sağlar…

Uzay ajansı ayrıca bu tür yıldızları incelemenin, Güneş milyarlarca yıl sonra ömrünün sonlarına yaklaştığında nelerin olabileceğine dair tahminler yürütmeye yaradığını kaydetti.

Hubble güvenli moda alındı

Ayrıca NASA ve ESA'in emektar teleskobunun ",ç uzay aracı iletişimiyle senkronizasyon sorunları" yaşadığı duyuruldu. 25 Ekim'de yapılan açıklamada sorunun nedeninin araştırıldığı kaydedildi. Hubble güvenli moda alınırken gözlemler de çözüm bulunana kadar durduruldu.

Hubble yazın da 1980'lerden kalma bir bilgisayarın bellek kartındaki muhtemel sorun nedeniyle çalışmadığı için güvenli moda alınmış ve problemin çözülmesiyle 17 Temmuz'da yeniden işbaşı yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Space.com, Sci-News, NASA, Hürriyet

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU