Köpeklerin “içli” bakışları insanlarla iyi geçinmek için evrimleşmiş

“Köpekler bu bakışı geliştirdikten sonra, insanlarda onları evcilleştirmeye yönelik güçlü bir arzu oluştu”

Bu bakışa sahip bir köpek sahibine isteklerini daha kolay yaptırabiliyor  / Fotoğraf: Reddit

Köpeklerin “içli” bakışlarının insanlarla daha iyi geçinmek için evrimleştiği ortaya çıktı.

Yeni bir araştırmaya göre, evcilleştirilme sürecinde köpeklerin kaşlarının iç kısmının yükseldiği ve yüz kasları farklı evrimleşen hayvanların “içli bakışlarla” insanları etkilediği saptandı. 

Portsmouth Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı araştırma kapsamında 33 bin yıl önceki kurtlardan evcilleştirilen köpek anatomisi ve davranışını inceledi.

Kurt ve köpeklerdeki yüz kaslarının gözler dışında benzer olduğu bulunan araştırmada, köpeklerin gözlerinin etrafında özgün bir kasın bulunduğu, kurtlardaysa “düzensiz bir sinir kümesi”nin yer aldığı keşfedildi.

 

köpek2.jpg

Köpeklerin (solda) ve kurtların yüz anatomisindeki farklılıklar kırmızıyla işaretlenmiş / Görsel: Tim Smith

 

Sibirya kurtlarında yok

Kurtlarda bulunmayan bu kasların tek bulunmadığı köpek cinsi ise Sibirya kurdu.

Bilim insanları köpeklerin bu kaş kaldırma hareketini yaptığında, insanlarda onların istediğini yapmak için arzu uyandırdığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, bunun nedeni ise köpeklerin bu bakışı yaptığında, gözlerinin olduğundan daha büyük gözükmesi, bir bebeği andırması ve insanların üzgün olduğunda sergilediği hareketin aynısı olması.

Çalışma kapsamında 4 vahşi kurt ile 6 evcilleştirilmiş köpeğin yüz anatomisi incelendi. Araştırmacılar aynı zamanda 9 kurdun ve köpek barınağında yaşayan 27 köpeğin davranışlarını analiz etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Bilim Akademisi'nin yayın organı PNAS'ta yayımlanan çalışmanın baş araştırmacısı Psikolog Dr. Juliane Kaminski, “Köpeklerin, kurtlardan evcilleştirildikten sonra kaşların iç kısmını yukarı kaldırabilmek için bir kas geliştirdiği kanıtlandı. Bulgular, köpeklerdeki bu anlamlı kaş hareketinin, insanların hangi türlerin evcilleştirileceğini bilinçdışı tercih etmesi sonucu gelişmiş olabileceğini ortaya koyuyor. Köpekler bu hareketi yaptığında, insanlarda onların istediklerini yapmak için güçlü bir arzu uyandırıyor. Bu da köpeklere diğer türlere üstünlük sağlayacak kaş hareketini yapmayı ve gelecek nesillere bu ‘içli bakışı’ bırakmayı sağlamış” diye konuştu.

Kaş hareketinin “insan benzeri iletişim ilüzyonu” oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Kaminski, önceki çalışmalarında, köpeklerin insanlar onlara baktığında kaşlarını daha fazla hareket ettirdiğini ortaya koymuştu.

Çalışmanın ortak yazarlarından Duquesne Üniversitesi’nden anatomi uzmanı Profesör Anne Burrows da şunları kaydetti:

Bu kaş hareketinin bir evrim sonucu gelişip gelişmediğini anlamak için, iki türün yüz anatomisiyle davranışlarını inceledik. Araştırmamız sonucu da, köpeklerin kaş kaldırma hareketini yapmasını sağlayan kasın kurtlarda düzensiz ve sınırlı sayıda bir sinir kümesi olarak var olduğunu gördük. Köpeklerdeki kaşların iç kısmını yukarı kaldırmaya yarayan kas, en yakın akrabaları olan kurtlarda bulunmuyor. Yalnızca 33 bin yıl önce ayrılan bir türde böyle büyük bir fark olması çok ilginç. Böylesi hızlı gelişen kas evriminin de doğrudan köpeklerin insanlarla olan sosyal etkileşimi sonucu ortaya çıktığını düşünüyoruz.

Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi’nden Anatomi uzmanı Adam Hartstone-Rose da, “Bu kaslar o kadar ince ki neredeyse şeffaf. Ancak yine de evrimleşmenin güçlü baskısı altında bu kasların sebep olduğu hareketin çok etkili olduğunu görüyoruz. Yüz ifadelerindeki bu kadar basit farklılıkların ilk insanlarla köpekler arasındaki ilişkiyi tayin etmesi gerçekten dikkate değer” diye konuştu.

*Bu haber Press Association’ın (PA) katkılarıyla hazırlanmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU