Kalın ve Sullivan telefonda görüştü: Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmazlıkların yönetimi ve ikili ilişkilerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı

Yapılan açıklamaya göre görüşmede, F-35/F-16 meselesi, küresel iklim değişikliği, bölgesel gelişmeler ve Erdoğan-Biden görüşmesi ile ilgili konular ele alındı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndn yağılan açıklamaya göre, görüşmede, ikili ilişkiler, F-35/F-16 meselesi, küresel iklim değişikliği, Afganistan, Suriye, Libya, Yukarı Karabağ, Yunanistan, Doğu Akdeniz ve diğer bölgesel gelişmelerin ele alındı.

Erdoğan-Biden görüşmesi

Görüşmede ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında Glasgow İklim Zirvesi marjında gerçekleşmesi planlanan ikili görüşmenin konuları ve detayları da konuşuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik öneminin vurgulandığı görüşmede, tarafların konuları karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar çerçevesinde ele alması gerektiği ve uluslararası anlaşmalara riayet etmenin önemi ifade edildi.

Görüşmede Suriye'deki savaş ve Türkiye'nin sınır güvenliği konuları da ele alındı.

İki NATO müttefiki olarak, Türkiye ve ABD'nin iklim değişikliği, terör, göç, salgın hastalıklar gibi küresel ve bölgesel tehditler karşısında işbirliği ve dayanışma içerisinde hareket etmesi gerektiği konusunda mutabık kalındı.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray da yaptığı açıklamada, görüşmede, anlaşmazlıkların yönetimi ve yapıcı ikili ilişkiler için diyaloğun sürdürülmesinin önemini vurguladığını açıkladı.

Kalın ve Sullivan'ın, Afganistan, Orta Doğu, Güney Kafkaslar, Doğu Akdeniz ve savunma ilişkisi dahil birçok bölgesel konuyu ele aldığını aktaran Horne, "İki isim, anlaşmazlıkların yönetimi ve yapıcı ikili ilişkilerin sürdürülmesi için diyaloğun önemi konusunda mutabık kaldı" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU