Bilim insanları Kovid-19'a genetik açıdan dirençli kişileri arıyor

"SARS-CoV-2'ye karşı doğuştan gelen direncin genetik ve immünolojik temeline dair çok az şey biliyoruz"

Pandeminin başından beri Kovid-19'a yakalanan toplam kişi sayısı 242 milyonu geçti (Unsplash)

Bilim insanları dünya genelinde SARS-CoV-2 virüsüne genetik açıdan dirençli kişileri arıyor. Bu kişilerin genlerinin, Kovid-19 tedavisinde kullanılabileceği düşünülüyor.

Atina Akademisi'nden immünolog Evangelos Andreakos liderliğindeki araştırmacılar, "SARS-CoV-2'ye karşı doğuştan gelen direncin genetik ve immünolojik temeline dair çok az şey biliyoruz" diye yazdı.

Andreakos ve ekibine göre tüm hanenin enfekte olduğu ama bir kişinin hastalıktan etkilenmediği veya birçok kez "ateş hattında" kaldıktan sonra bile hasta olmayan kişilerin bulunduğu örnekler mevcut.

Öte yandan bu tür bir direncin varlığına dair şimdiye dek çok az bulgu elde edildi. Bunlardan birinde bazı kan gruplarından (özellikle 0 tipinin) insanların Kovid-19’u daha hafif atlatma şansının daha fazla olduğu ortaya çıkmıştı.

Ancak bu tür çabaların yetersiz kaldığını düşünen araştırmacılar,  SARS-CoV-2'ye genetik açıdan dirençli olabilecek bu kişileri ortaya çıkarmak için daha fazlasını yapmak gerektiğini savundu.

Hakemli bilimsel dergi Nature Immunology’de yayımlanan yeni bir makalede ekip, bunu nasıl yapacaklarını özetledi ve strateji oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip, "SARS-CoV-2 enfeksiyonuna doğal olarak dirençli bireyleri belirlemek, deneye katmak ve genetik yapılarını analiz etmek için bir strateji öneriyoruz" diye yazdı.

Bu strateji ilk olarak semptomatik Kovid hastalarının bulunduğu hanelerde yaşayan ve enfekte olmadan kalabilen kişilere odaklanılmasını gerektiriyor.

Bunun ardından da koruyucu ekipmanlar olmadan en az 1 saat boyunca bir Kovid hastasına maruz kalmasına rağmen hastalanmayan kişiler incelenecek.

Bu kişilerin gerçekten de enfekte olmadığını kanıtlamak için kan örnekleri alınacak ve örneklerde T hücrelerinin var olup olmadığına bakılacak.

Araştırmacılar, kriterleri karşılayan halihazırda 400'den fazla kişinin inceleme için kaydedildiğini belirtti.

Bu kriterlere uygun olduğunu düşünenlerin kendileriyle iletişime geçebileceğini aktaran ekip, Kovid-19’un uzun süre daha gündemde kalacağını ifade ediyor.

Bu nedenle virüsten korunmanın genetik yolunu bulmak büyük bir fark yaratabilir. Zira uzmanlar yararlı genetik farklılıkları taklit edebilecek ilaçlar üretmenin mümkün olduğunu söylüyor.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, Covidhge

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU