Prenses Diana, Neandertallerle hemşeri çıktı

Homo sapiens’in yakın kuzenleri, bölgeye en az 400 bin yıl önce gelip yerleşmişti

Leydi Di’nin doğup büyüdüğü bölgede Neandertallere ait olduğu düşünülen yontulmuş çakmaktaşları da bulundu. Arazi 1508'den beri Spencer ailesine ait (Fotoğraflar: Reuters, Londra Doğa Tarihi Müzesi / Kolaj: Independent Türkçe)

Prenses Diana’nın büyüdüğü bölgenin ilk sahiplerinin Neandertaller olduğunu düşündüren binlerce yıllık kanıtlar gün yüzüne çıkarıldı.

1997’de tartışmalara neden olan bir trafik kazasında hayatını kaybeden Galler Prensesi Diana Spencer'ın çocukluk evinin bulunduğu, Birleşik Krallık’taki Althorp Malikanesi’nde yapılan bir kazıda, en az 40 bin yıl öncesine ait süslü deniz kabukları bulundu.

Dijital Arkeoloji Enstitüsü’nün yöneticisi, kazıya liderlik eden Roger Michel, "Bu kabuklar oyulmuş. Süslemede veya mücevheratta kullanılmış olabilirler" diye konuştu.

Kabuklar, Neandertallerin bugünkü Britanya topraklarında yaşadığının kesin olduğu bir dönemden kalmıştı. Zira Homo sapiens’in bu yakın kuzenleri, bölgeye en az 400 bin yıl önce gelip yerleşmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Neandertaller genellikle "mağara adamları" gibi resmedilse de bilim insanları onların teknolojik açıdan epey gelişkin araçlar kullandığını düşünüyor. Örneğin yakın zamanda elde edilen buluntular, Neandertallerin Avrupa’nın ilk sanatçıları diye nitelenmesini sağlamıştı.

Diğer araştırmalar da Neandertallerin deniz kabuğu topladığını ortaya koymuştu. Bu eski insanların deniz canlıları ve kabuklarından kolye ve mağara süslemeleri yaptıkları anlaşılmıştı.

Bu da Prenses Diana’nın mülkünde bulunan deniz kabuklarının Neandertaller tarafından kullanılmış olabileceğini düşündürdü.

Öte yandan uzmanlar, Homo sapiens’in de yaklaşık 40 bin yıl önce bugünkü Britanya’ya göç etmeye başladığını ortaya koymuştu. Homo sapiens’in bölgeye gelmesi, Neandertallerin sonunu getirmişti.

İşte bu nedenle, uzmanlar kabukların aslında Homo sapiens tarafından da işlenmiş olması ihtimalini dışlamadı.

Arkeolog Michel, Spencer’ların arazisinde ortaya çıkan eserleri incelemeye devam edeceklerini söyledi. Arkeolog ayrıca bölgedeki kazıların da süreceğini vurguladı.

 

Independent Türkçe, Livescience, Evrim Ağacı

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU