Birleşik Krallık'ta nadir görülen bir kuş gribine rastlandı: Üç fok ve bir tilki yaşamını yitirdi

"Çalışma, bu virüslerin memeliler için nasıl beklenmedik ve ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini gösteriyor"

Fokları ve tilkiye bulaşan H5N8 suşundaki mutasyonun adı D701N (Reuters)

Bilim insanları, geçen seneki kuş gribi salgınında Birleşik Krallık'taki (BK) bir hayvan rehabilitasyon merkezinde 5 kuğu, üç fok ve bir tilkinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Emerging Infectious Diseases adlı hakemli bilimsel dergide 13 Ekim'de yayımlanan vaka raporunun yazarları, bulgular karşısında şaşırdıklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira memelilere nadiren bulaşan hastalığın, fok ve tilki gibi iki farklı memelide görülmesi ve ölüme yol açması şaşırtıcı bulundu.

Kuş gribi ancak nadir durumlarda kuş harici diğer hayvanlara yayılabiliyor. Bunu yapabilen suşlar arasında H5N1, H7N9, H5N6 ve H5N8 var.

HPAIV isimli bir kuş gribi virüsünün alt tipi olan H5N8, onlarca yıl önce tanımlanmış ve Aralık 2020'de ilk kez insana sıçramıştı.

BK Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı'ndan araştırmacılar, adı açıklanmayan rehabilitasyon merkezindeki salgının Ekim ve Kasım 2020'de bakıma muhtaç 5 kuğunun getirilmesiyle başladığını bildirdi.  

Merkeze getirilen bütün hayvanlar gibi kuşlar da öncelikle karantinaya alındı. Önce iyileştiği görülen kuğular 25 Kasım-29 Kasım arasında aniden zayıflayıp yaşamını yitirdi.

Bunun ardından 5 Aralık-6 Aralık tarihleri arasında merkezdeki üç fok ve 1 tilki hastalanarak öldü.

Raporda ölmeden önce fokların nöbet geçirdiği; tilkideyse halsizlik ve iştahsızlık görüldüğü yazdı.

Araştırmacılar, memelilerin kuğularla aynı zaman diliminde karantina ünitelerinde olduğunu ancak her türün ayrı bölmelerde olduğunu bildirdi.

Kuğulara yapılan test hayvanların H5N8 taşıdığını gösterse de ilk başta fok ve tilki ölümlerinin bunlarla bağlantılı olduğundan şüphelenilmedi.
 


Ancak memeler üzerinde yürütülen çalışma, bu hayvanların kuş gribine yakalandığını gösterdi. Bilim insanları, memelilerdeki H5N8 suşunun genetik dizisinin kuğulardakine yüzde 99,9 benzediğini tespit etti. Bu, enfeksiyon kaynağının muhtemelen kuğular olduğu anlamına geliyor.

Raporda, memelilerin kuş gribinden önce hasta olduklarına da dikkat çekti. Fokların parazit enfeksiyonundan; tilkinin yetersiz beslenme ve uyuzdan mustarip olduğu açıklandı.

Araştırma ekibi, memelilerin hava veya kontamine nesnelerle temas yoluyla hastalandığını düşünüyor.

Ancak virüsün, bu memelilerde neden bu kadar ciddi hastalığa sebep olduğu bilinmiyor.

Söz konusu enfeksiyonla ilgili insan vakası tespit edilmediğini bildiren uzmanlar şöyle devam etti:

Araştırma, bu virüslerin memeliler için nasıl beklenmedik ve ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini gösteriyor.

BK genelinde Kaısm 2020'den Mart 2021'e kadar toplam 26 kuş gribi vakası bildirilmişti. BK Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı, ülkede 3 Eylül 2021 itibarıyla kuş gribi olmadığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Live Science, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU