Mahçupyan'dan "döviz kuru" iddiası: İktidar büyük bir orta sınıf istemiyor, kendisine mahkum sınıflar istiyor

Mahçupyan, iktidarın daha sorgulayıcı orta sınıfı küçültüp, sosyal yardımlara karşılık oy verecek bir orta alt sınıf oluşturmak istediğini iddia etti.

Fotoğraf: Independent Türkçe

Gazeteci Etyen Mahçupyan, TV5’de Hasan Basri Akdemir'in sunduğu "Konuşmadan Olmaz" programında Merkez Bankası'ndaki son görevden almalar ve yükselen döviz kuruyla ilgili yorumlarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşmesinin ardından TCMB’deki görev değişimine ve ardından döviz kurunun yükselmesine dair bir soru üzerine Mahçupyan, artık ileriye dönük bir ortam hazırlığının söz konusu olduğunu söyledi.

Yüksek kur sayesinde ihracat artışı, büyüme ve yurt dışından para gelmesi umudu taşındığını savunan Mahçupyan şunları söyledi:

Tabi bu gelecek paraların pek Batı’dan gelme ihtimali yok. Dolayısıyla da Orta Doğu sermayesi, Çin sermayesi, belki Rus sermayesi, hani Rusya’da da çok fazla para yok ama oralara doğru bir kayma söz konusu. En azından beklenti düzeyinde ve iktidarın hesabının şu olduğunu düşünüyorum: "Türkiye, yüksek kur sayesinde ancak şu anda girdiği darboğazdan çıkabilir; çünkü eğer bir büyüme sağlayabilirsek, bir yeni gelir durumu sağlayabilirsek, o zaman orta alt sınıflara sosyal yardımları ayakta tutabiliriz ve bu da seçimlerde bize oy getirir"

Bu düşüncenin bir dış politika tarafı olduğunu belirten Mahçupyan, “Çünkü siz, bu Orta Doğu ve Çin’den meselâ bir paranın gelmesini bekliyorsanız, o zaman ticarî veya siyasî birtakım tavizler de vermeye hazırsınız demektir. Bu tavizleri de normalleştirmeniz lâzım, halkın gözünde. Dolayısıyla Batı ile çatışma içinde bir Türkiye, bunu sağlayabiliyor” dedi.

"İktidar, çok büyük bir orta sınıf istemiyor"

İktidarın, orta sınıfın daraltılmasını da istediği görüşünü ileri süren Mahçupyan, "İktidar, çok büyük bir orta sınıf istemiyor. Orta alt sınıf istiyor. Yani kendisine mahkûm olan sınıflar istiyor. Orta sınıf, fikren de daha özgür bir sınıftır, genel olarak. Yani sorgular, arayış içindedir. Dünya ile bağlantıları daha fazladır. İnternet kullanımı daha çoktur. Haber alma şansı daha fazladır. Bu tür bir kesimin büyümesi, apaçık bir şekilde muhalefete yarıyor Türkiye’de. O yüzden de ben, bir bütün politik paketle karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Seçim öncesi bir strateji bu. Bilerek bu adımlar atılıyor" ifadelerini kullandı.

Mahçupyan, 25-27 milyon civarında kişinin hükümetten bir şekilde sosyal yardım aldığını söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU