ABD'de Kovid-19 aşısını reddeden kadına karaciğer nakli yapılmadı

ABD'deki hastaneler yeni organ nakli güvenliği kurallarını benimserken Ohio'daki bir aşı karşıtı, Kovid aşısı olmadığı sürece kendisine yeni bir organ verilmeyen en son hasta oldu

Organ nakli bekleyen kadın ve ailesi, hayal kırıklığına uğradığını söyledi (Fox8)

Ohio'da Kovid-19 aşısı olmayı reddeden bir kadına, aşılanmayı kabul edene kadar karaciğer nakli yapılmayacağı belirtildi.

65 yaşındaki Michelle Vitullo, son evre karaciğer hastalığından mustarip ve bu ay Cleveland Clinic'de kızı Angela Green'den organ nakli yapılması planlanıyordu.

Ne var ki, çarşamba günü Cleveland merkezli televizyon haber kanalı WJW, aylarca süren hazırlıkların ardından hem kendisi hem de kızı aşıyı reddettiği için ameliyatının aniden iptal edildiğini bildirdi.

Aile, Kovid-19 aşılarına olumsuz etkilere dair haberleri duydukları için ve dini nedenlerden karşı çıktığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WJW'ye konuşan Green, "Bir rüya gerçek olmuştu" dedi.

Ailem çok heyecanlıydı... sonra listeden çıkarıldığımız ve aşı olmadan bunu yapamayacağımız haberini aldık ve yüreğimiz sızladı.

Vitullo'nun kocası Jim ise şunları söyledi:

Cleveland Clinic'e bir saat mesafede yaşayacağımıza dair bir anlaşma imzalatmışlardı. Hastane ziyaretleri yüzünden işimi bırakmak zorunda kaldım ve masraflar nedeniyle oradaki sundurma garajda gerçekten yüzlerce gün arabamda uyudum.

Vitullo şimdi hayat kurtaran ameliyatı gerçekleştirmeye istekli başka bir hastane bulmayı umuyor.

Cleveland Clinic sözcüsü, organ bağışçıları ve alıcılarının "her ikisinin güvenliği için" Kovid-19'a karşı aşılanmaları gerektiğini doğrularken, hasta mahremiyetini gerekçe göstererek Vitullo'nun durumunu tartışmayı reddetti.

Sözcü, kliniğin kimseyi aşılanmadığı için nakil bekleme listesinden çıkarmadığını söyledi. Bununla birlikte hastalar "pasif" olarak sınıflandırılabiliyor, yani listede üst sıralara çıkamıyorlar.
 


Amerikan Organ Nakli Derneği ve Uluslararası Kalp ve Akciğer Nakli Derneği'nin tüm nakil hastalarının aşılanmasını tavsiye etmesinin ardından, ABD'deki hastaneler bu yıl aşı olmayı reddedenleri geri çevirmeye başladı.

Colorado'da aşının yeniden doğuşçu Hıristiyan inançlarına aykırı olduğunu söyleyen bir kadına da, kendisine böbrek nakli yapılamayacağı söylenmişti. Önceki cuma günü aşı karşıtı görüşe sahip bir başka Cleveland Clinic hastasının da ameliyatı iptal edilmişti.

Organ nakli alıcıları vücutlarının yeni organı reddetmesini önlemek için genellikle bağışıklık sistemlerini baskılayan ilaçlar alır. Bu ilaçlar da onları koronavirüse karşı ciddi şekilde savunmasız hale getirir.

Cleveland Clinic'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Nakil için canlı organ bağışı hayat kurtaran bir tedavi olmasına rağmen risksiz de değildir. Canlı bağışçı için ameliyat ve iyileşme sırasında Kovid-19 enfeksiyonu riskini azaltmak çok önemli.

Büyük bir operasyona ek olarak organ nakli sonrası alınan ilaçlar da organ nakledilecek kişinin bağışıklık tepkisini zayıflatır.

Bağışıklık sistemlerini zayıflatan kişilerde, vücutlarının enfeksiyonlarla savaşma ve iyileşme yeteneği azaldığı için Kovid-19'a bağlı ciddi komplikasyonların gelişme olasılığı çok yüksek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU