Çiğdem Toker: Covid test kitlerinde neler oluyor?

“Sağlık Bakanlığı, DMO aracılığıyla açılan ilk ihalede mutasyon saptayabilecek test kiti isterken, bundan hemen vazgeçmesi, haftada 2 milyon üretim yapabilme yeterliğine sahip firmayla ilgili olabilir mi?”

Fotoğraf: AA arşivi.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanı test kiti için Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ihalenin hem isminin hem de tarihinin değiştiğine dair bir köşe yazısı kaleme aldı. İhale şartnamesinde de bazı değişiklikler yapıldığına dikkati çeken Toker, adrese teslim ihale iddiasını gündeme getirdi.

Çiğdem Toker,  bugünkü “Covid test kitlerinde neler oluyor?” başlıklı köşe yazısında sözkonusu ihale hakkında şunları yazdı:

Halk sağlığı için önem taşıyan bir kamu ihalesinin, hem tarihi hem de ismi aynı anda değişirse ne olur? İhalenin adındaki değişiklik, üründe değişiklik anlamına geliyorsa ve bu değişiklik, halk sağlığı için olumsuzluk, ihaleyi kazanacak şirket için avantaj anlamına gelecekse ne düşünürsünüz? Bugün anlatacağım konu, bu iki soruya cevap aramaya, cevap bulunamıyorsa üzerinde düşünmeyi sağlamaya yöneliktir.

İhale konusu:  20 milyon adet Covid-19 PCR tabanlı tanı kiti ile ekstrakte edici ve koruyucu taşıma sıvısı. (“Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı” olarak tanımlanıyor.) İhaleyi yapan: Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Son teklif verme tarihi: 22 Eylül 2021.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Yeni ihalede mutasyon tespiti yok”

Beklenmedik bir gelişme yaşandığını, şartnameye itirazlar gelmesinin ardından ihalenin 1 Ekim tarihine ertelendiğini söyleyen Sözcü yazarı, şöyle devam etti:

DMO, bu konuyu anlatan bir “Zeyilname” yayımlayarak, ihalenin adının da değiştiğini duyurdu. İhalenin yeni adı şöyle olmuştu: “20 milyon adet SARS-Cov-2 (2019-nCoV) RT-qPCR Tespit Kiti ve 20 milyon adet Viral Nükleik Asit Ekstrakte Edici ve Koruyucu Taşıma Sıvısı” İhalenin yeni adında olmayan ama öncekinde yani ilk ihale adında var olan kritik kelime “Varyant RT”ydi. Bu da şu anlama geliyordu: İptal edilen şartname ve ertelenen ihalede satın alınacak test kiti, mutasyonu tespit edebilecek içerikteyken, yeni isimli ihalede mutasyon tespiti yoktu!

“Peki Covid'de mutasyonu saptayabilecek bir test kitinden vazgeçilmesinin sebebi ne olabilir?” diye soran Toker, şu ifadeleri kullandı:

20 milyon adetlik Covid test kiti alımına ilişkin teknik şartnamede, ürünlerin partiler halinde teslimi, ilk teslimatın 7 gün içinde 2 milyon adet olması isteniyor. Kalan 18 milyon test kitinin de yine 7'şer gün arayla teslim edilmesi isteniyor. Kritik mesele şu soruların cevabında düğümleniyor: Haftada 2 milyon test kiti üretip teslim edebilecek kapasitede kaç firma var? Acaba tek firma olabilir mi? 7'şer gün arayla teslimat şartı, “adrese teslim ihale” anlamına geliyor mu? Sağlık Bakanlığı, DMO aracılığıyla açılan ilk ihalede mutasyon saptayabilecek test kiti isterken, bundan hemen vazgeçmesi, haftada 2 milyon üretim yapabilme yeterliğine sahip firmayla ilgili olabilir mi?

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU