Haitili göçmenler sınır dışı edilmek üzere bindirildikleri otobüsü kaçırdı

Del Rio kampındaki çoğu Haitili yaklaşık 15 bin göçmen sınır dışı ediliyor

ABD'nin Meksika sınırındaki Del Rio bölgesinden şimdiye kadar yaklaşık bin Haitili sınır dışı edildi (Reuters)

ABD'nin Teksas eyaletinde bir grup Haitili, sınır dışı edilmek üzere bindirildikleri otobüsü ele geçirdi.

Fox News'in haberine göre Meksika sınırındaki Del Rio'da kurulu geçici kamptan Brownsville'e doğru yola çıkan göçmenler, Haiti'ye geri gönderileceğini öğrenince itiraz etti. Kolluk kuvvetinin bulunmadığı otobüste otobüste kontrolü sağlayan göçmenler daha sonra aracı durdurup kaçmaya çalıştı.

Bu kişilerin hepsinin daha sonra yakalandığı açıklandı. ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi sözcüsü hiç kimsenin yaralanmadığını bildirdi.

Sınır muhafızlarının göçmenlere müdahalesi

Öte yandan sınır muhafızlarının Del Rio bölgesinde ABD'yi Meksika'dan ayıran Rio Grande nehrinde sınırı geçmeye çalışan Haitili göçmenlere pazar günkü müdahalesi tartışmalara yol açtı. At üstünde görev yapan memurların, atların dizginlerini kırbaç gibi kullanarak Haitili göçmenleri kontrol etmeye çalıştığı kameralara yansıdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dün yaptığı konuşmanın ardından sınırda yaşananlar hakkında kısa bir açıklamada bulundu. Sınır muhafızlarının Haitili göçmenlere müdahalesi sorulan Biden “Kontrol altına alacağız” yanıtını verdi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de aynı gün görüntülerin korkunç olduğunu söyledi. Haitilileri desteklemeleri gerektiğini söyleyen Harris, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ifade etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsanlara asla bu şekilde davranılmamalıdır. Yaşananlardan dolayı epey rahatsızım.

Del Rio'da kurulan kamptaki çoğu Haitili yaklaşık 15 bin göçmeni sınır dışı edilmeye başlandı.

Şimdiye kadar 6 bini aşkın göçmenin kamptan çıkarıldığını sınır dışı edilmek üzere gerekli faaliyetlerin başlatıldığı duyuran ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Haiti'ye uçuşların sayısının artırılacağını da bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ise aynı gün, ABD'nin sınır dışı çalışmalarından "son derece endişeli" olduklarını açıkladı. BMMYK sözcüsü Shabia Mantoo, kendi ülkelerinde zulme uğramaktan korktuğunu iddia eden göçmenlere sığınma hakkı verilmesi ve iddialarının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Fox News, New York Post, NBC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU