ABD'de atlı sınır muhafızları, dizginleri kırbaç gibi kullanarak Haitili göçmenlere müdahale etti

"Hadi gidin. Defolun. Meksika'ya geri dönün"

Göçmen krizinin sürdüğü ABD'nin Teksas eyaletinde sınır muhafızlarının pazar günkü müdahalesi tepki çekti.

Del Rio bölgesinde ABD'yi Meksika'dan ayıran Rio Grande nehrinde at üstünde görev yapan ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza (Customs and Border Protection - CBP) memurları, atların dizginlerini kırbaç gibi kullanarak Haitili göçmenleri kontrol etmeye çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O anlarda kaydedilen videoda da sınır muhafızlarının Haitilileri atlarla kontrol etmeye çalıştığı görülüyor.

Fox News'in aktardığına göre görevliler, nehrin ABD tarafına geçmeye çalışan göçmenlere "Hadi gidin. Defolun. Meksika'ya geri dönün" diye bağırdı.

Sosyal medya kullanıcıları görüntülerin, ABD'de kölelik zamanlarını hatırlattığını söyleyerek tepki gösterdi.

Demokrat parlamenter Alexandria Ocasio-Cortez konu hakkında şöyle konuştu:

Bir Demokrat veya Cumhuriyetçinin başkan olması önemli değil. Göçmenlik sistemimiz göçmenlere karşı zulmetmek ve onları canavarlaştırmak üzerine kurulu. Göç bir suç olmamalı. Bunun kriminalize edilmesi nispeten yeni bir icat ve ülkemizin üzerinde kara bir leke.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise sınırda yaşananlarla ilgili daha fazla bilgi elde edinmeye çalıştıklarını pazartesi duyurdu. "Görüntülerin bir kısmını gördüm. Yaşananları tam olarak bilmiyorum" diyen Psaki, şu ifadeleri kullandı:

Bunun hangi bağlamda uygun görülebileceğini bilmiyorum… Görüntüleri gören birinin bunun kabul edilebilir ya da uygun olduğunu düşüneceğini de sanmıyorum.

Psaki, görüntülerdeki görevlilerin kovulacağını da bildirdi.

Ancak yaşananların "zor ve yürek burkan bir durum" olduğunu söyleyen ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, atlı devriyelerin kullanılmasının arkasında durdu. Mayorkas, bakanlığın olayı araştıracağını kaydederken göçmenlere de şu mesajı verdi:

ABD'ye yasadışı yollarla gelirseniz sınır dışı edilirsiniz. Yolculuğunuz başarılı olmaz; kendi hayatınızı ve ailenizin hayatını tehlikeye atarsınız.

Mayorkas olayla ilgili soruşturma başlatıldığını sözlerine ekledi.

BM, ABD'nin faaliyetlerinden dolayı endişeli

ABD bölgedeki çoğu Haitili yaklaşık 15 bin kişiyi sınır dışı etmeye başladı. 320'den fazla göçmen pazar günü Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'e gönderildi.

Del Rio'daki kamptan 6 bini aşkın göçmenin daha çıkarıldığı ve sınır dışı edilmek üzere gerekli faaliyetlerin başlatıldığı duyuruldu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ise bugün, ABD'nin sınır dışı çalışmalarından "son derece endişeli" olduklarını açıkladı. BMMYK sözcüsü Shabia Mantoo, kendi ülkelerinde zulme uğramaktan korktuğunu iddia eden göçmenlere sığınma hakkı verilmesi ve iddialarının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Guardian, CNN International, Sputnik International, DW, Fox News, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU