Haftada 3 kez kırmızı et yemek erken ölüm riskini yüzde 10 artırıyor

Günlük bir porsiyon kırmızı eti bir porsiyon balıkla değiştirmek, erken ölüm riskini yüzde 17 azaltıyor

Fotoğraf: Reuters

Sarah Young - The Independent

Bilim insanları, haftada 3 kez kırmızı et tüketmenin erken ölüm riskini yüzde 10 artırdığını ortaya koydu.

Kırmızı etin yüksek miktarda tüketiminin Tip 2 diyabet, kalp-damar hastalığı ve bazı kanser türleri gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirildiği biliniyordu. Ancak kırmızı et tüketim miktarındaki değişikliklerin erken ölüm riskini nasıl etkilediğine dair net bir bilgi yoktu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar büyük bir grup katılımcının 8 yıllık süreyi kapsayan kırmızı et tüketim miktarı ile ardından gelen 8 yıllık süreçteki ölüm oranları arasındaki ilişkiyi inceledi.

Araştırma kapsamında 30-55 yaşlarındaki 53 bin 553 kadın hemşirenin ve 40-75 yaşlarındaki 27 bin 916 erkek sağlık uzmanının verileri kullanıldı.

Çalışmanın başlangıcında hiçbir katılımcıda kalp-damar ya da kanser hastalığı bulunmuyordu.

Katılımcılar için her 4 yılda bir düzenlenen ankette geçen bir yıl içinde kırmızı eti ne sıklıkla tükettikleri soruldu.

Araştırma süresince herhangi bir sebepten dolayı gerçekleşen toplam ölüm sayısı kadınlarda 8 bin 426 ve erkeklerde 5 bin 593 olmak üzere 14 bin 19 olarak kaydedildi. Ölüm sebeplerinin başında kalp-damar hastalığı, kanser, solunum yolu rahatsızlıkları ve nörodejeneratif hastalıklar geldiği tespit edildi.

 

 

Yaş ve diğer potansiyel faktörleri inceleyen araştırmacılar, 8 yıl boyunca haftada 3,5 kez ve daha fazla işlenmiş veya işlenmemiş et yemenin erken ölüm riskini yüzde 10 artırdığını belirledi.

Benzer şekilde, pastırma ve sosis gibi işlenmiş kırmızı etlerin haftada 3,5 porsiyon ya da daha fazla tüketilmesi erken ölüm riskini yüzde 13 artırıyor. İşlenmemiş kırmızı et tüketimindeki artışsa erken ölüm riskini yüzde 9 yükseltiyor.

Araştırma ekibi ayrıca, kırmızı et yerine hayvan ve bitki temelli daha sağlıklı alternatifler tercih etmenin hem kadın hem de erkeklerde erken ölüm riskini azalttığını tespit etti.

Örneğin, günlük bir porsiyon kırmızı eti bir porsiyon balıkla değiştirmek, erken ölüm riskini yüzde 17 azaltıyor.

Araştırmada, “protein kaynağını değiştirmenin ya da sebze, tam tahıl gibi bitki temelli sağlıklı yiyecekler tüketmenin ömrü uzatabileceği” ifade edildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU