Avrupa'nın beş büyük ligi için olası şampiyon ve küme düşme adayları belli oldu

CIES, Avrupa'nın beş büyük ligi için şampiyon ve küme düşme adaylarını açıkladı. Tahminlere göre Premier Lig'de Manchester City, La Liga'da Real Madrid, İtalya'da Inter, şampiyonluğun en büyük favorisi

Premier Lig'de Manchester City'nin şampiyon olacağı, Ozan Kabak'lı Norwich City'nin ise küme düşeceği öngörüldü / Fotoğraf: Reuters-AFP-AP

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), Süper Lig ve Avrupa'nın en büyük 5 ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'nın (Serie A) tahmini şampiyonlarını ve küme düşmesi öngörülen ekipleri açıkladı.

Araştırmada takımların performansları, kurulan kadrolar, yapılan transferler ve takımların son 1 yıldaki istatistikleri baz alındı.

Rapora göre Premier Lig'de bu sezonun en pahalı kadrosuna sahip olan Manchester City, şampiyonluğun en büyük favorisi konumunda.

"Maviler"in en değerli oyuncuları Kevin De Bruyne, Raheem Sterling, Phil Foden, Jack Grealish. 

Cristiano Ronaldo'yu transfer ederek önemli bir sürprize imza atan Manchester United'ın ligi ikinci sırada noktalayacağı aktarıldı.

Güncel kadro değeri 937 milyon 250 bin euro olan "Kırmızı Şeytanlar"ın en değerli isimleri ise Jadon Sancho, Bruno Fernandes ve Marcus Rashford.

 

 

Muhammed Salah, Sadio Mane, Roberto Firmino'lu Liverpool'un sezon sonunda üçüncü olacağı öngörülen raporda dördüncü sırayı ise geçen sezonun Şampiyonlar Ligi galibi Chelsea'nin alacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan Newcastle United, Watford ve Ozan Kabak'ın transfer olduğu Norwich City'nin Championship'e düşeceği raporda iddia edildi

5 haftası geride kalan Premier Lig'de Chelsea, Liverpool ve Manchester United, 13'er puanla ilk üç sırayı paylaşıyor. 12 puanlı Brighton dördüncü olurken, şampiyonluğun favorisi konumundaki Manchester City 10 puanla beşinci sırada. 

La Liga'da şampiyon Real Madrid

İstatistikler, La Liga'da şampiyonluk adayını Real Madrid olarak belirledi. 

En son 2019-20'de İspanya'da mutlu sona ulaşan eflatun-beyazlılar, geçen sezonu ise Atletico Madrid'in ardından ikinci sırada tamamlamıştı.

La Liga'da sezonu için Atletico Madrid'in ikinci, Barcelona'nın ise üçüncü olacağı belirtildi. Rapora göre Sevilla dördüncü olurken beşinci sırayı Valencia aldı.

 

 

İspanya'da küme düşmenin en büyük adaylarının ise Elche, Cadiz ve Alaves olarak açıklandı.

Beşinci haftası geride kalan La Liga'da Real Madrid 13 puanla zirvede yer alıyor. 11 Puanı bulunan Atletico Madrid ikinci sırada. 10'ar puanı bulunan takımlarda Valencia üçüncü, Real Sociedad ise dördüncü olurken, bir maçı eksik olan ve 8'er puanı bulunan Sevilla altıncı, Barcelona ise 7. sırada bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son 9 sezona damga vuran PSG, 8. şampiyonluğa koşuyor

Geçen sezon milli futbolcular Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Zeki Çelik'in forma giydiği Lille'in şampiyonluğuyla noktalanan Ligue 1'de bu sezonun şampiyonluk adayı PSG oldu.

Son 9 sezonda 7 kez şampiyonluğa ulaşan PSG, 8. kez mutlu sona ulaşmak için yaptığı transferlerle adından söz ettirdi.

Barcelona'dan Lionel Messi, Real Madrid'den Sergio Ramos, Liverpool'dan Georginio Wijnaldum ve Milan'dan Gianluigi Donnarumma'yı bedelsiz olarak kadrosuna dahil eden Fransız ekibi, Inter'den Achraf Hakimi (60 milyon euro) ile Porto'dan Danilo Pereira'yı (16 milyon euro) transfer ederek yaz transfer sezonuna damga vurmuştu.

Rapora göre Ligue 1'de ikinci sırada Cengiz Ünder'li Marsilya'nın, üçüncülük koltuğunda ise Olympique Lyon'un yer alması bekleniyor. Son şampiyon Lille ise tahminlere göre beşinci sırada.

 

 

Fransa'da bir alt lige gitmesi öngörülen takımlar ise şöyle: Brest, St. Etienne, Troyes

Ligue 1'de 2021-22 sezonunda altıncı hafta maçları geride kalırken 6'da 6 yaparak 18 puan toplayan PSG zirvede, bir maçı eksik Marsilya 13 puanla ikinci. 

Geçen haftalarda 8 puan toplayabilen Lyon dokuzuncu olurken, son şampiyon Lille ise 5 paunka 15. sırada konumlandı.

Bundesliga'da gelenek değişmiyor, Bayern Münih üst üste 10. kez şampiyon

Rapora göre 18 takımın mücadele ettiği Bundesliga'da gelenek yine değişmiyor.

34. hafta sonunda son 9 yılın şampiyonu Bayern Münih'in üst üste 10. kez mutlu sona ulaşacağı, Wolfsburg'un ise ikinci sırada yer alacağı belirtildi.

Erling Haaland'ın formasını giydiği Borussia Dortmund'un üçüncü, Bayer Leverkusen'in dördüncü ve Leipzig'in ise beşinci olacağı aktarıldı.

 

 

Augsburg, Bochum ve Greuther Fürth'ün ise Bundesliga 2'ye düşeceği tahmin edildi.

Bundesliga'da 2021-22 sezonunda Bayern Münih, oynadığı beşinci maç sonunda 13 puanla averajla zirvede, Wolsburg ise ikinci sırada bulunuyor. 12 puanı bulunan Borussia Dortmund üçüncü olurken, 10 puandaki Bayer Leverkusen dördüncü sırada. Henüz 4 puan toplayabilen Leipzig ise 12 sırada kendine yer bulabildi.

Juventus'un 9 yıllık saltanatını sonlandıran Inter, seri peşinde

Geçen sezon 11 yıl sonra İtalya'da şampiyon olan Inter, 2021-22 yılının da en büyük favorisi.

Raporda toplamda 19 kez İtalya şampiyonu olan Inter'in üst üste ikinci kez mutlu sona uzanacağı kaydedildi. Serie A'da Napoli'nin ikinci, Milan'ın ise üçüncü olacağı öngörüldü. 

Jose Mourinho'nun çalıştırdığı Roma'nın dördüncü sırayı alacağı belirtilirken, son 10 yılda 9 kez üst üste şampiyon olan Juventus'un altıncı sırayı alacağı aktarıldı.

 

 

İtalya'da Venezia, Spezia ve Salernitana'nın Serie B'ye düşeceği bildirildi.

4. hafta maçlarının geride kaldığı Serie A'da Napoli 4'te 4 yaparak 12 puanla zirveye yerleşirken, 10'ar puanlı takımlardan Inter ikinci, Milan ise üçüncü sırada.

Portekizli teknik adam Mourinho'nun Roma'sı 9 puanla dördüncü olurken en büyük sürprize ise Juventus imza attı.

Bu sezon çıktığı 4 maçta henüz galibiyet elde edemeyen ve 2'şer beraberlik ve yenilgi alan Juventus, 2 puanla 20 takımlı ligde 18. sırada kaldı.

 

Beşiktaş-AA.jpg

Süper Lig'de 2020-21 sezonunda Beşiktaş, Galatasaray'ın averajla önünde şampiyonluğa uzandı / Fotoğraf: AA

 

Dört ligin şampiyonu ile Süper Lig sıralamasını doğru tahmin etmişti

CIES, geçtiğimiz şubat ayında Süper Lig ile Avrupa'nın en büyük 5 liginin istatistiklerine göre şampiyon adaylarını açıklamış ve büyük oranda doğru tahmin yürütmüştü.

Süper Lig için Beşiktaş'ın sezon sonunda şampiyonluk ipini göğüsleyeceğini, Galatasaray'ın ise averajla ikinci, Fenerbahçe'nin ise üçüncülüğünü doğru tahmin etmişti.

Premier Lig'de Manchester City, Bundesliga'da Bayern Münih, İtalya'da Inter ve İspanya'da Atletico Madrid'in şampiyon olacağını öngören CIES, sezonların bitmesiyle tahminlerinde başarılı olmuştu.

Raporda diğer ülkelerle ilgili tahminler büyük ölçüde başarılı sonuç verirken aynı durum Fransa için geçerli olmadı.

Geçen sezon Ligue 1'de Lyon'un yer alacağı öne sürülse de şampiyonluk ipini milli futbolcular Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Zeki Çelik'in formasını giydiği Lille göğüslemişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU