Ticaret Bakanlığı raporundan: yemeksepeti'nde tüketiciler aldatılıyor

Bakanlık, "indirim yağmuru" adı altında önce fiyatlara zam yapılıp daha sonra tüketiciye indirim yapılmış gibi sunulduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, çevrimiçi yemek siparişi vermeyi sağlayan yemeksepeti.com’da tüketicilerin “indirim yağmuru” ifadesi altında aldatıldığını kaydetti.

Kurulun 10 Ağustos 2021 tarihli raporuna göre yemeksepeti’nin “indirim yağmuru” adı altında kullanıcılarına sunduğu kampanyada, fiyatlara önce zam yapıldığı ardından da zamlı fiyat üzerinden indirim uygulandığı ortaya koyuldu.

Birçok tüketicinin şikayet ettiği, şirketin herhangi bir açıklama yapmadığı konu hakkında kurulun raporunda özetle şu ifadeler yer aldı:

Yapılan incelemeler sonucunda, yemeksepeti.com internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden “İndirim Yağmuru” başlıklı indirimli satış kampanyasını düzenleyen Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda Lojistik A.Ş.’den temin edilen kampanya koşulları göz önüne alınarak gönüllü olarak kampanyaya katılan firmanın indirim tarih ve oranları ile indirime konu ürünlerine ait fiyatların taraflarınca belirlendiği, ürünlere ilişkin indirim uygulanmadan bir önceki fiyattan satışa sunulduğuna ilişkin kanıtlayıcı bilgi ve belgelerin sunulamadığı, ürüne ilişkin indirim öncesi fiyat bilgisinin tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu, dolayısıyla söz konusu indirimli satışa ilişkin tanıtımlar ile ürünün satış fiyatında gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapıldığı izlenimi oluşturularak tüketicilerin aldatıldığı…

Raporda, ilgili restoranların reklamlarının durdurulduğu ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nasıl çalışıyor?

Yemeksepeti, sipariş verilecek bölgede ürünlerinde en çok indirim yaptığını ifade eden restoranları otomatik olarak üst sıralara taşıyarak bu restoranları ön plana çıkartıyor. 

Örneğin bir lokanta, uygulama üzerindeki satış reklamlarında tavuk kanadını yüzde 50 indirim iddiasıyla 60 TL yerine 30 TL’ye sattığını belirtiyor. Ancak restoran bu ürünü kendi paket servisinde "indirimli" olarak ifade ettiği 30 TL ile satışa sunuyor. Yemeksepeti'nin izin verdiği bu uygulama dolayısıyla tüketici indirimli bir ürün aldığını zannediyor.

Yemeksepeti sorumluluk alacak mı?

Türkiye’nin en önemli girişimlerinden birisi olarak ifade edilen yemeksepeti’nden konu hakkında herhangi bir açıklama gelmediği için sorumluluk alıp alınmayacağı bilinmiyor.

Şirket, mart ayında yaptığı açıklamada siber saldırıya uğradığını ifade etmiş, 21 milyon kişinin bilgilerinin çalındığını açıklamıştı. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), şirkete en üst sınırdan ceza vermeyi planladığı basına yansımıştı. Şirkete şu an için kesilmiş bir ceza henüz bulunmuyor.

Bakanlık yönetmeliği değiştirmeye hazırlanıyor

Öte yandan Ticaret Bakanlığı, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Bu kapsamda bir taslak hazırlandı. Taslak değişikliğe göre, önce fiyat yükseltilip ardından yüksek oranlı indirim yapıldığı izlenimi veren reklamlar önlenecek. Bunun için indirim oranı hesaplanırken, ürünün son 1 aylık zaman dilimindeki en düşük fiyatı esas alınacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU