Yeni kanser ilacı "hastalığın ilerleme ya da ölümcül olma riskini azaltıyor"

AstraZeneca, Enhertu araştırmasının "çığır açan" sonuçlarını kutladı

(Reuters)

AstraZeneca, yeni meme kanseri ilacının mevcut tedaviye kıyasla hastalığın ilerleme ya da ölümcül olma riskini yüzde 72 oranında azalttığını duyurdu.

Britanyalı ilaç firması, Enhertu deneyinin sonuçlarının "çığır açıcı" olduğunu ve "genel olarak hastalığın atlatılması yönünde daha güçlü bir eğilim" gösterdiğini söyledi.

Trastuzumab emtansinle (T-DM1) tedavi edilenlerin yüzde 34,1'ine kıyasla, hastaların dörtte üçünün kanserinde 12 ay geçtikten sonra ilerleme gözlemlenmedi. Hastalıkta ilerlemenin yaşanmadığı hayatta kalma süresiyse 7,2 aydan 25,1 aya çıktı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HER2-pozitif metastatik meme kanseri tedavisinde, Enhertu'nun performansıyla trastuzumab emtansinin performansını karşılaştıran faz 3 deneye Asya, Avrupa, Kuzey Amerika, Okyanusya ve Güney Amerika'daki birçok bölgeden yaklaşık 500 hasta katıldı.

AstraZeneca, tedavisinde trastuzumab emtansin (T-DM1) uygulanan hastaların yüzde 85,9'una kıyasla, Enhertu'yla tedavi edilen hastaların neredeyse tamamının (yüzde 94,1) 12 ay sonra hayatta kaldığını söyledi.

AstraZeneca'nın Onkoloji Ar-Ge Başkan Yardımcısı Susan Galbraith, şunları söyledi:

Bugünkü sonuçlar çığır açıcı.

Bu benzeri görülmemiş veriler, hem HER2-pozitif metastatik meme kanseri tedavisinde muhtemel bir paradigma değişimini hem de Enhertu'nun daha erken tedavi safhalarında daha fazla sayıdaki hastanın yaşamını dönüştürme potansiyelini temsil ediyor.

Barselona'daki Uluslararası Meme Kanseri Merkezi'nden Javier Cortes, mevcut HER2 tedavileriyle daha önce tedavi gören HER2 pozitif metastatik meme kanseri hastalarının rahatsızlığının normalde bir yıldan daha kısa bir süre içinde ilerlediğini söyledi.

Enhertu'yla tedavi edilen hastalarda etkinin sona erdiği noktalarda ve anahtar alt gruplarda "yüksek ve tutarlı iyileşme" görüldüğünü belirten Cortes, bunun "dikkat çekici olduğunu ve Enhertu'nun daha önce HER2-pozitif metastatik meme kanseri tedavisi görenler için yeni tedavi standardı olma potansiyelini desteklediğini" ifade etti.

Daiichi Sankyo'nun küresel Ar-Ge Başkanı Ken Takeshita'ysa şunları söyledi:

Dönüm noktası niteliğindeki bu veriler, daha önce HER2-pozitif tedavisi gören metastatik meme kanseri hastalarına, potansiyel anlamda daha etkili bir tedavi seçeneği olarak Enhertu'yu en kısa zamanda getirmek amacıyla küresel çapta sağlık yetkilileriyle yapacağımız müzakerelerin temelini oluşturacak.

Birleşik Krallık'ta meme kanserini atlatanların oranı son 40 yılda iki katına çıkmış olsa da her yıl yaklaşık 11 bin 500 kadın ve 85 erkek hastalıktan hayatını kaybediyor.

Hastalıkla ilgili bilgi ve destek sağlayan Meme Kanseri Şimdi adlı hayır kurumu, deneyin sonuçlarını "epey ümit verici olarak" nitelendirdi.

Kıdemli araştırma iletişim yöneticisi Dr. Kotryna Temcinaite şunları söyledi:

Trastuzumab deruxtecanın (Enhertu)  tedavi edilemez ikincil göğüs kanseri HER2-pozitif tanısı konan birçok kişiye hastalığı ilerlemeden önce daha fazla zamana sahip olma şansı sunması harika.


Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU