Harcamayı kolaylaştırmak için kredi kartı taksitleri arttı ancak 250 bin kart sahibi halen yasal takipte

Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla kredi kartına yapılan taksit sayıları artırılırken, ödenmesi gereken minimum borç oranı değiştirildi. Ancak kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı geçen yıldan bugüne yüzde 14 artmış durumda

Fotoğraf: Pexels/ Alina Kuptsova

Kredi kartı sahiplerinden borcunu ödeyemenlerin sayısı çeyrek milyonu geçmişken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı sahiplerini ilgilendiren iki önemli karara imza attı. 

Bunlardan ilki kredi kartlarına yapılan taksit sayısı. Buna göre mobilya, elektronik ve elektrikli eşya alımlarının yanı sıra havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içi harcamalarda kredi kartına taksit sayısı artırıldı. 

- Video, kamera, ses sistemleri ve fiyatı 3 bin 500 liranın üzerinde olan televizyon gibi elektronik eşya alımlarında taksit süresi 3 aydan 6 aya çıkartıldı. 

- Fiyatı 3 bin 500 liraya kadar olan televizyon alımlarında taksit süresi 9 aydan 12 aya yükseltildi.

-  Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli ev aletleri gibi elektrikli eşya alımlarında taksitler, 12 aydan 18 aya; mobilya alımlarında da 12 aydan 18 aya çıkarıldı.

- Havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda ve vergi ödemelerinde 9 aylık taksit süresi 12 ay oldu. 

- Kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırının da 12 aydan 18 aya çıkarılmasına karar verildi.

Minimum borç ödemede artık kart limitine bakılmayacak

 Kredi kartlarıyla ilgili alınan ikinci karar ise borçların ödenmesi gereken minimum tutarlarında yapılan değişiklik. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik”te yapılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre asgari ödeme tutarı, kart limitine bakılmaksızın tüm kartlarda yüzde 30 olarak belirlendi. Bir yıllık kartlar için ise borcun en az yüzde 40’ı ödenecek. Önceki düzenlemede bu, kart limitine göre belirleniyordu. 

Limiti 15 bin Türk Lirası’na kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun en az yüzde 30'unun, 15 ile 20 bin lira arası limitli kredi kartlarının dönem borcunun en az yüzde 35'inin, 20 bin lira ve üzeri limitli kredi kartlarının dönem borcunun ise en az yüzde 40'ının ödenmesi zorunluydu. 

Üç ayda iki kez uzatılan vergi indirimleri 

Yükselen döviz ve reel sektörün borçluluk oranının arttığı kriz ortamında tüketimi artırarak ekonomiye canlılık getirmeyi amaçlayan uygulamalar iki yıldır devam ediyor. 

Bunlardan sonuncusu ise 2018’de başlayan, önce 2019 başına, sonra yerel seçimlerin olduğu 31 Mart’a, son olarak da bir kısmı hazirana bir kısmı yıl sonuna uzatılan vergi indirimleri. 

Buna göre konutta vergi indirimi desteği 31 Aralık 2019’a, otomotiv, beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimi de 30 Haziran’a kadar sürecek. 

Konut satışları,  alıcı ve satıcının ödediği binde 20 oranındaki tapu harcının binde 15’e, KDV’nin ise yüzde 8’e indirilmiş şekliyle devam ediyor. Tapu harcı indirimi birinci el ve ikinci el konut satışlarını, KDV indirimi ise yeni konut satışlarını kapsıyor. 

 

 

Otomotiv sektöründe ise silindir hacmi 1600’ün altındaki araçlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları 15’er puan indirilmişti. 

Buna göre, vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan araçlarda, ÖTV oranı yüzde 45'ten yüzde 30'a; vergisiz fiyatı 70 bin ile 120 bin arası olan araçlarda yüzde 50'den yüzde 35'e düşürülmüştü. Ticari araçlarda KDV ise yüzde 18’den 1’e indirilmişti. 

Beyaz eşya alımlarında yüzde 6,7’lik ÖTV sıfırlanırken, mobilyada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmişti. 

6,5 milyar liralık kredi kartı borcu yasal takipte 

Tüketimi artırıcı teşvikler süredursun, tüketici kısmında ise durum pek parlak değil. 

65 milyondan fazla kredi kartının bulunduğu Türkiye’de, bireysel kredi kartlarında toplam borç 2018 sonu itibariyle 102,4 milyar lira. Bunun 6,5 milyar lirası takibe düşmüş durumda. 

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Mart ayı verilerine göre, kredi kartı borcunu ödemediği için kanuni takip aşaması başlatılan kişilerin sayısı, Ocak-Mart 2019 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında arttı ve 253 bin kişiye yükseldi. Bu rakam, 261 bin kişilik Yalova nüfusunun biraz altında. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ocak ayında yaptığı açıklamada bu konuya değinmiş ve Ziraat Bankası’nın mevcut borçların daha kolay ödenebilmesi ihtiyaç kredisi sağlayacağını duyurmuştu. 

Ziraat Bankası kredi kartı borçlusuna 24 aya kadar aylık yüzde 1,10, 60 aya kadar aylık yüzde 1,20 faizle bireysel ihtiyaç kredisi kullandırıyor. Bu faiz, dört büyük bankanın sunduğu bireysel ihtiyaç kredisi faizinin yarısına denk geliyordu. 

Ziraat Bankası’na daha sonradan Vakıfbank ve Halkbank da katılmıştı. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU