TSK'dan ucu açık operasyonlar serisi... Birlikler yerleştikleri yerde kalıcı üsler oluşturuyor, operasyon hız kesse dahi sonlanmıyor

Türk ordusu, 2019'dan beri Irak'ın kuzeyine Pençe adı altında bir dizi harekat düzenledi. Bu operasyonlar geçmişten farklı olarak bir iki ay sonra sonlanmadı. Kalıcı üsler oluşturulduğundan operasyonlar aralıklarla devam ediyor

2019 yılında başlayan Pençe operasyonları serisi ile Kuzey Irak'ın Türkiye'ye yakın bölgelerinde kalıcı üslerin sayısı arttı / Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından 12 Eylül 2021 Pazar günü yapılan açıklamada, Irak'ın kuzeyinde "Pençe-Şimşek" bölgesinde PKK'lılarca açılan ateş sonucu piyade sözleşmeli er Ömer Faruk Erdem'in şehit düştüğü belirtildi.

Pençe-Şimşek bölgesi tanımı Metina ve Avaşin-Basyan bölgeleri için kullanılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), bu bölgelere 24 Nisan 2021 tarihinde Pençe-Yıldırım ve Pençe-Şimşek adlı iki harekat başlattı.

Ancak her iki operasyon, TSK'nın 28 Mayıs 2019'da başlattığı "Pençe" operasyonları serisinin devamıydı.

TSK, bu tarihten itibaren farklı tarihlerde Irak'ın Hakurk, Haftanin bölgeleri başta olmak üzere özellikle Türkiye sınırına yakın noktalarında Pençe-2, Pençe-3, Pençe Kartal, Pençe Kaplan, Pençe Kartal-2 adı verilen operasyonlar düzenledi.

Bunun sonucunda Türkiye sınırına yakın özellikle Hakurk, Haftanin, Metina gibi alanlarda yeni kalıcı üs noktaları oluşturularak PKK'nın Türkiye sızmaları azaltıldı.

MSB açıklamalarında yeni tarz. Bölgeler operasyon adlarıyla duyuruluyor

TSK, 1980'li yıllardan itibaren Irak'ın kuzeyine pek çok sınır ötesi operasyon düzenledi.

Bu operasyonların başlamaları gibi sonlandırmaları da duyurulurken Pençe operasyonlarında bitiş duyurulmadığı gibi farklı bölgelere yenileri eklendi.

Ayrıca yapılan açıklamalarda eskiden yerel isimleriyle duyurulan çatışma noktaları ve şehit haberleri son olayda olduğu gibi operasyonların adlarıyla duyurulmaya başlandı.

Bu değişimin nedenini askeri uzmanlara sorduk.

mithatışık.jpg
Mithat Işık / Fotoğraf: Twitter

 

"Birlikler asıl üslerine dönmedi, operasyon bölgesinde yeni kalıcı üsler oluşturdu"

Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Emekli Albay Mithat Işık, TSK'nın konsept değişikliğine gittiğini söyledi.

Işık'a göre bu durum ucu açık operasyonlar döneminin başladığını beraberinde getirdi.

Geçmişte yapılan operasyonların belli bir süre içinde sonlandırıldığını kaydeden Işık, ucu açık operasyonları şöyle anlattı:

Pençe serisi icra eden birlikler üslerine dönmedi. Eskiden bir ay sonra dönülüyordu. Ancak Pençe serisi icra eden birlikler kalıcı üsler oluşturdu. Buradan operasyonlar icra ediyorlar. Bundan dolayı Irak Dışişleri Bakanlığı da bir ara 'Türkiye topraklarımızı işgal ediyor' diye tepki göstermişti ama Türkiye'nin amacı örgütü etkisiz hale getirmek.

pençe şimşek.jpg
Pençe operasyonları kapsamında oluşturulan bir üs bölgesi / Fotoğraf: AA

 

Yerelden istihbarat akışı ve nokta operasyonları arttı

Yeni taktiğin başarılı olduğu görüşünü dillendiren Işık gerekçesini, "Sınırımıza yakın bölgelerde 300'e yakın köy var. PKK, buralarda baskı kuruyordu. TSK'nın Pençe operasyonları ile sınıra yakın bölgelere yerleşmesi ile bu köyler üzerinde PKK baskısı azaldı. Halkın rahatlaması yerel istihbaratı da artırdı. Artık yerelden de istihbarat gelince özellikle SİHA'larla nokta operasyonlarda artış görüldü" sözleriyle dile getirdi. 

metingürcan.jpg
Metin Gürcan / Fotoğraf: @Metin4020

 

"Geçmişteki süpürme operasyonları gibi değil, alan hakimiyetine yönelik"

Emekli asker ve stratejist Metin Gürcan da "Operasyonlar ucu açık mı bırakılıyor" soruna "Tabii" diyerek cevap verdi ve şunları ifade etti: 

"Geçmişteki geçici süpürme operasyonları gibi değil. Alan hakimiyetini korumaya yönelik, Kuzey Irak'tan geçişleri önlemeyi amaçlayan uzun soluklu operasyonlar yapılıyor. Adeta duvar örüldü. Bu operasyonlar, büyük çaplı temizlik harekatından ziyade teröristlerin kış ve bahar hazırlıklarını önleme, sınırdan geçişlerini engelleme, lojistiklerini ve hareket kabiliyetlerini sekteye uğratmayı amaçlıyor. Üs bölgeleri tutularak faaliyetlerin büyük bir kısmı SİHA'lar ile yapılıyor." 

ercançitlioğlu.jpg
Ercan Çitlioğlu / Fotoğraf: Twitter

 

"Kalıcı hale gelindiği için operasyon sürüyor"

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırma Merkezi Danışmanı Ercan Çitlioğlu da Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda operasyon bölgelerini vurgulamasıyla ilgili olarak "Orada kalıcı hale gelindiği için operasyon devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU