Myanmar'da darbe karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti ayaklanma çağrısında bulundu

"Devrimimiz zafere ulaşacak"

Myanmar ordusuna karşı kurulan Halk Savunma Kuvvetleri bir süredir eğitimden geçiyor (Ulusal Birlik Hükümeti)

Myanmar'da askeri darbe karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti, ülke çapında ayaklanma çağrısında bulundu.

Facebook'tan salı günü yayımlanan konuşmada Ulusal Birlik Hükümeti'nde başbakan vekili olan Duwa Lashi La, askerlere karşı "Myanmarlıların canını ve malını koruma sorumluluğuyla halkın savunma savaşını" başlattıklarını duyurdu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bir halk devrimi. Myanmar halkı, ülkenin dört bir köşesinde Min Aung Hlaing liderliğindeki askeri teröristlerin yönetimine isyan ediyor.

Lashi La, Ulusal Birlik Hükümeti'nin orduya karşı oluşturduğu Halk Savunma Kuvvetleri'ne de "cuntanın yönetim mekanizmasının her bir direğine" saldırmasını istedi.

Olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini söyleyen Lashi La, "halk devrimi" istediklerini söyleyerek bütün etnik silahlı grupların,askerlerin ve polislerin Halk Savunma Kuvvetleri saflarına katılmasını talep etti. Lashi La sözlerini şöyle sonlandırdı:

Devrimimiz zafere ulaşacak.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Mahn Win Khaing Than da ayrı bir açıklamada ayaklanma çağrısının, iktidardaki askerlerin düşürülmesini gerektiren "değişen koşullar" nedeniyle yapıldığını söyledi.

Ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına OHAL ilan etmişti.

Sürgünde yaşayan muhaliflerin kurduğu insan hakları örgütü Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu 18 Ağustos'ta, darbeden bu yana bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmişti.

Öte yandan darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU