Blackwater'ın kurucusu Prince, Afganistan'dan çıkış biletini 55 bin liraya satıyor

ABD'li askeri taşeron firması Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in, Kabil'den tahliye edilmek isteyen çaresiz kişilere uçak bileti sattığı belirtiliyor

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki de Eric Prince'i sert bir dille eleştirdi (Reuters)

The Wall Street Journal, milyarder ABD askeri taşeronunun Afganistan'dan kiralık bir uçakla çıkmak için bilet başına 6 bin 500 dolar (yaklaşık 55 bin TL) istediğini bildirdi.

Prince, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki savaşlarından milyarlar kazanan askeri taşeron Blackwater'ın kurucusuydu. Şimdi, Afganistan'daki savaş Amerika'nın yenilgisiyle son bulurken, Prince bundan da kâr sağlamanın yolunu bulmuşa benziyor.

Otoriter Taliban rejimi iktidara dönerken, on binlerce Afgan, Amerikalı ve yabancı uyruklu şu anda ülkeyi tahliye ediyor. Amerikan birliklerinin neredeyse hepsini 31 Ağustos'a kadar geri çekme sözü veren Başkan Biden, tahliyeler için daha fazla zaman tanınması yönünde diğer G7 liderlerinden gelen baskılara rağmen kararında hiçbir değişiklik belirtisi göstermiyor.

Biden salı günü yaptığı açıklamada, "Görevimizi tamamlamakta kararlıyım" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve diğer ülkeler son 24 saatte Kabil'deki uluslararası havalimanından 19 bin 200 kişiyi daha uçakla çıkardı ve şimdiye kadar tahliye edilenlerin toplam sayısı 82 bin 300'e ulaştı.

Fakat yüzlerce Amerikan vatandaşı ve özel vize almaya uygun on binlerce Afgan da dahil çok daha fazlası halen Afganistan'da.

Prince'in, bunlar arasından ayrıcalıklı bir azınlığa (çok yüksek fiyata) çıkış yolu sunduğu bildiriliyor. The Wall Street Journal'a göre finans uzmanı, uçuşlarının reklamını kişi başı 6 bin 500 dolar ve yolcunun evden kaçıp havalimanına güvenli biçimde ulaşmak için yardıma ihtiyacı varsa ek maliyetler şeklinde yaptı.

Gazeteciler ve diğer gözlemciler bu girişimi kınadı.

New York Times editörü Maria Abi-Habib şu tweet'i paylaştı:

Erik Prince, Afganistan savaşından milyonlarca dolar kazandıktan sonra insanların çaresizliğini nakit karşılığında istismar ederek işe geri döndü.

Aktivist Amy Siskind de, "Erik Prince, Amerikalı dostları ve müttefiklerinin krizde olduğunu görüyor ve bunu, uçakta bir koltuk için kişi başı 6 bin 500 dolar ücret almak için kullanıyor" dedi.

Ne adam ama!

The Independent yorumları için mevcut şirketi üzerinden Prince'le iletişime geçti ancak henüz bir yanıt almadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU