Justin Trudeau: Yeniden seçilirsem yabancılara ev satışını iki yıllığına yasaklayacağım

Kanada Başbakanı, yeniden seçildiği takdirde yurtdışından gelen emlak yatırımcılarını engelleme sözü verdi

Trudeau, yeniden seçilmesi halinde yabancıların ev almasını iki yıllığına engelleme sözü verdi (AP)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesindeki ev fiyatlarını daha makul seviyede tutabilmek için yeniden seçilmesi halinde yabancı ev alıcılarına iki yıl yasak getireceğine söz verdi.

Kanada Emlak Birliği'ne (CREA) göre ülkenin konut piyasasında fiyatlar koronavirüs pandemisi sırasında yıllık yüzde 16 artışla yükseldi. Liberal Parti bu temel konuya odaklanan üç ana partiden biri.

Trudeau, Ontario eyaletinin Hamilton kentindeki bir kampanya etkinliğinde “Evinizin teklif savaşını spekülatörlere kaybetmemelisiniz. Bir şeylerin değişmesinin zamanı geldi" ifadelerini kullandı. “Halkın yaşaması gereken” evlere “daha fazla yabancı servet” yatırılmayacağına söz verdi.

Vancouver ve Toronto'daki mülkler yatırımcılara açık kapı politikası, düşük faiz oranları ve karantinalar neticesinde oluşan daha büyük evlerde yaşama arzusu nedeniyle Kanada'da ikamet etmeyen alıcılar için giderek daha çekici hale geldi. Yerleşik olmayanlar daimi ikamet edenlerle hemen hemen aynı mülkiyet haklarına sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Globe and Mail tarafından 2017'de bilgi edinme özgürlüğü talebiyle elde edilen geçmiş hükümet istatistiklerine göre yabancı alıcıların tahminen yüzde 70,6'sı Çin'den, yüzde 4,6'sı ABD ve yüzde 3,6'sı Hindistan'dan geliyor. Daha yakın zamanlarda Ortadoğu ve Rusya'dan alıcıların yanı sıra kısıtlamalar ve protestoların ardından bir kaçış arayan Hong Konglular mülklere ilgi göstermeye başladı. CREA'ya göre Kanadada bir evin ortalama değeri geçen yıl yüzde 38'den fazla artarak mayısta 688 bin dolar (yaklaşık 5 milyon 750 bin TL) oldu.

Trudeau “İçinde büyüdüğünüz toplulukların bir hayat kurabileceğiniz, bir aile kurabileceğiniz veya yaşlanabileceğiniz yerler olmaması bir sorun. Bunun sebebi şartların sizin aleyhinize olması" dedi.

Muhafazakar Parti'nin lideri Erin O'Toole da Kanada dışında yaşayan yabancı emlak yatırımcılarına yönelik iki yıllık bir yasaklama sözü verdi. Ayrıca O'Toole, seçilirse devlete ait binaların yüzde 15'ini yenileyip konut haline getirmeyi planlıyor.

Yeni Demokrat Parti ise, Kanada'da ikamet etmeyen yabancı yatırımcıların evlerine yüzde 20'lik bir vergi getirmeyi öneriyor ve 30 yıllık ipotekleri yeniden başlatmayı düşünüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/money

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU