Delta varyantı Biontech aşısının etkinliğini azaltıyor mu: ABD'deki araştırmaya göre oran yüzde 66'ya düştü

mRNA aşılarının etkinliğinin Delta varyantının yaygın hale geldiği dönemde azaldığı ifade ediliyor

Araştırmacılar çalışmanın az sayıda enfeksiyonu nispeten kısa bir zaman diliminde incelediğini ve bu nedenle daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor (AFP)

ABD'de sağlık çalışanları üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın salı günü yayımlanan sonuçlarına göre Pfizer-BioNTech ve Moderna'nın geliştirdiği Kovid-19 aşılarının etkinliğinin Delta varyantının baskın hale gelmesinden bu yana yüzde 91'den yüzde 66'ya düştüğü belirtildi. 

France 24'ün haberine göre ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) söz konusu iki aşının sağlık çalışanları arasında kullanımının onaylanmasından bu yana laboratuvar deneyleri dışında aşıların gerçek etkinliğini inceliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin 6 eyaletindeki binlerce çalışan haftalık olarak ve Kovid-19 belirtileri göstermeye başladıkları sırada testlere tabi tutuldu. Bu testlerin araştırmacılara semptomatik ve asemptomatik vakalarda aşıların etkinliğini tahmin etme olanağı tanıdığı belirtildi. 

Aşı olanlar ve olmayanlar arasındaki enfeksiyon oranlarının incelendiği 14 Aralık 2020 ve 10 Nisan 2021 arasında gerçekleştirilen ilk çalışmada aşı etkinliğinin yüzde 91 olduğu tahmin edilmişti. 

Ancak Delta varyantının baskın hale geldiği 14 Ağustos'a kadar geçen haftalarda etkinliğin yüzde 66'ya düştüğü bildiriliyor. 

Araştırmanın yazarları aşıların sağladığı korumanın zamanla azaldığı ihtimali de dahil olmak üzere sonuçların bir dizi uyarıya işaret ettiğini belirtiyor. mRNA aşılarının etkinliğinin düştüğüne işaret eden çalışmanın az sayıda enfeksiyonu incelediği ve nispeten kısa bir dönemde gerçekleştirildiği vurgulanıyor. Bu da daha net sonuçlara ulaşabilmek açısından daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. 

Araştırmacılar şu ifadeleri kullanıyor:

Bu ara bulgular Kovid-19 aşılarının enfeksiyonu önlemedeki etkinliğinde orta dereceli bir azalma olduğuna işaret etse de enfeksiyon riskindeki sürdürülebilir üçte ikilik azalma Kovid-19 aşısının hâlâ önemli olduğunu ve yararlarını vurguluyor.

Bu alanda yapılan bir dizi araştırma aşı etkinliğinin Delta varyantına karşı düştüğüne işaret ediyor. Ancak düşüşün oranının araştırmadan araştırmaya farklılık gösterdiği ifade ediliyor. 

The New York Times'ın aktardığına göre araştırmanın başyazarı Ashley Fowlkes aşıların etkinliğinin Delta varyantından ötürü mü yoksa zamandan kaynaklı olarak mı azaldığını anlamaya çalıştıklarını belirtti. Fowlkes sonuçların bu soruyu kesin olarak yanıtlamadığını söyledi.

Fowlkes şu ifadeleri kullandı:

Delta varyantının baskın hale gelmesinden bu yana semptomatik veya asemptomatik herhangi bir enfeksiyona karşı korumada aşının etkinliğinde düşüş gördüğümüzü bildirmek istedik.

Öte yandan CDC'nin New York'taki hastalarla gerçekleştirdiği yakın zamandaki araştırması aşıların hastalığın şiddetli seyretmesini önlediğini göstermişti. 

Los Angeles'taki hastalar üzerinde yapılan ve salı yayımlanan bir diğer araştırmaysa aşı olmayanların hastaneye yatırılma ihtimalinin aşı olanlara göre 29,2 kat daha fazla olduğuna işaret ediyor. 

Virological isimli bilimsel dergide yayımlanan başka bir makaleyse Delta varyantı taşıyan hastaların ilk testinde bulunan virüs miktarının geçen yıl ilk dalgada test edilen hastaların virüs miktarından bin kat fazla olduğunu belirtiliyor. Bulgular Delta varyantının hastalığın bulaşıcılığını büyük ölçüde artırdığını gösteriyor. 

 

Independent Türkçe, France 24, The New York Times

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU