İran’dan S-400 açıklaması: Bizim savunmamız bize yeter

Daha önce Rusya’dan S-300 satın alan İran’ın S-400 için girişimde bulunduğu iddia edilmişti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi / Fotoğraf: Tasnim News

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, İran’ın S-400 savunma sistemi için Rusya’ya teklif götürdüğüne yönelik iddiaları reddetti.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA’nın aktardığına göre basın toplantısında konuşan Musavi, “Halihazırda S-400 savunma sistemlerine ihtiyacımız yok.Zaten şu an uzmanlarımız benzer bir sistem tasarladı. Bu da bize yetiyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nükleer anlaşmaya da değinen İranlı sözcü, Avrupa ve anlaşmaya taraf olan üç ülkenin anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesinin beklendiğini, ancak bu ülkelerin taahhüdü yerine getirmek istemediğini vurguladı.

Musavi, “Şimdiye kadar Avrupa ülkelerinden taleplerimizi karşılayacak ve nükleer anlaşma konusunda ikna edecek pratik bir adım göremedik. Şu ana kadar yaptıkları bizi tatmin etmedi” dedi.

İran daha önce S-300 satın almıştı

Rusya Federal Teknik İşbirliği Kurumu (FSMTC), Kasım 2016’da yaptığı açıklamada Rusya’nın İran’a S-300 savunma sistemlerini teslim ettiğini belirtmişti.

Modern gelişmiş savaş uçaklarını vurabilen S-300 füze savunma sistemi hayalet adı verilen bir teknoloji kullanıyor. Bunun yanında orta menzilli balistik füzeleri, taktik füzeler ve Cruise füzesini yok edebiliyor. 

Bloomberg, geçtiğimiz ay yayınladığı haberde İran’ın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın almak istediğini, ancak bu isteğin Rusya tarafından geri çevrildiğini iddia etmişti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in 7 Mayıs’ta Moskova’ya yaptığı ziyaretin hatırlatıldığı haberde, İran’ın teklifinin bizzat Rusya lideri Vladimir Putin tarafından reddedildiği öne sürülmüştü.

Uzun süredir Türkiye’nin de gündeminde olan S-400 füze savunma sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “S-400 alımında geri adım atmamız söz konusu değil” demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU