Türk futbolunun "efsane" ismi Süleyman Seba, unutulmadı... "Doğduğu evi bir futbolcu taksidi için Beşiktaş'a ipotek ettiren bir liderdi"

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba, ölümünün 8'inci yılında anılıyor. "Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba", kitabının yazarı Rıdvan Akar, Seba'yı Independent Türkçe'ye anlattı

Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş'ın onursal başkanı ve Türk futbolunun "efsane" isimlerinden Süleyman Seba, vefatının sekizinci yılında anılıyor.

Beşiktaş'a 16 yıl başkanlık yapan Seba için başta kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu ile Fenerbahçe anma mesajı yayınladı. 

Beşiktaş Kulübü, Seba için hazırladığı videoyu, "Onursal Başkanımız Süleyman Seba'yı sevgi, saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Sonsuza dek izindeyiz" notuyla paylaştı.

 

 

Öte yandan siyah-beyazlı kulübün resmi internet sitesinden bir anma mesajı yayınlayan başkan Ahmet Nur Çebi, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Türk sporu ile Beşiktaşımızın tarihinde çok özel bir yere sahip olan, benim ve birçok Beşiktaşlının Beşiktaşlı olmasına vesile olan “BEŞİKTAŞLILIK DURUŞU”nun en doğru temsilcisi, Onursal Başkanımız merhum Süleyman Seba'nın aziz hatırası her daim kalplerimizdeki varlığını sürdürecektir. Beşiktaş’a ve Türk sporuna; sporcu, yönetici ve başkan olarak çok uzun yıllar hizmet etmiş, beyefendi kişiliğiyle taraflı tarafsız herkesin saygısını ve takdirini kazanmış Onursal Başkanımız merhum Süleyman Seba'yı vefatının sekizinci yıl dönümünde saygıyla minnetle ve rahmetle anıyorum.

TFF ise internet sitesinde yayınladığı anma mesajda, "Türk futbolunda unutulmaz izler bırakan, etik değerlere bağlılığı, duruşu ve centilmenliğiyle herkesin sevgisini kazanan, adını Süper Lig'in 2014-2015 sezonuna vermekten onur duyduğumuz, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'yı vefatının 8. yıl dönümünde sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz." ifadelerine yer verdi. 

Fenerbahçe Kulübü'nün Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise şunlar kaydedildi:

Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün Onursal Başkanı Süleyman Seba’yı, vefatının 8. yılında saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

 

Süleyman Seba kimdir?

5 Nisan 1926'da Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya gelen Seba, lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamladı. 

Kabataş Lisesi'nin futbol takımına girerek futbol yaşantısına ilk adımı atan Seba, 1943'te Beşiktaş genç takımına davet edildi.

Aradan geçen iki yılın ardından Beşiktaş A takımına alınan Seba, babasının isteği üzerine Mimar Sinan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Filolojisi Bölümü'ne kaydını yaptırdı.

1947'de İnönü Stadı'nın açılış maçında İsveç'in AIK takımına attığı gol, bu stadyumda bir Türk futbolcusunun attığı ilk gol olarak tarihe geçti.

 

 

Tarihler 1950'yi gösterdiğinde Beşiktaş'ın ABD'ye davet edilmesiyle ülke dışına çıkması gereken Seba için eğitim hayatının yol ayrımı gelecekti.

Siyah-beyaz sevgisi ağır basan Seba, babasına karşı çıkarak okulu bıraktı ve çok sevdiği Beşiktaş'la bir ay süreyle ABD'ye gitti.

4 yıl daha aktif futbol yaşantısına devam eden Seba, 1954'te menisküs geçirmesinin ardından kariyerini noktalamak zorunda kaldı.

8 sene formasını giydiği Beşiktaş kariyerinde 44 gol atan Seba, Beşiktaş için hizmetlerini saha dışından sürdürmeye devam edecekti.

1957'de Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne üye olan Seba, 1963'te Selahattin Akel, 1964'te Hakkı Yeten, 1968, 1970 ve 1977'de yöneticilik yaptı.

Beşiktaş Başkanlığına ilk kez 1984'te seçilen Seba, siyah-beyazlı kulübe altın çağını yaşattı.

 

 

Beşiktaş'a buruk veda

2000 yılına kadar geçen 8 seçimi kazanan ve 16 yıl başkanlık görevini üstlenen Seba, 1999-2000 sezonunda alınan kötü sonuçların ardından gelen tepkilere dayanamayarak aday olmayacağını açıkladı.

2000 yılının mart ayındaki kongresinde yaptığı konuşma ise hala akıllarda:

İnsanlarla yaşadım, insanı öğrendim. İnsanlarla yaşadım, insanlığı öğrendim. İnsanlarla yaşadım, insanlardan nankörlüğü gördüm. 'Dostlarım, dostlarım... Ama ben dostlarımdan çok korkarım' diyen düşünürlere hak vermemek elde değil!

16 yıl süren başkanlığını bırakan Seba, kongredeki sözlerini şöyle noktalamıştı:

1984 yılında, ilk defa huzurlarınıza çıktığımda, kongre konuşmamın basında söylemiş olduğum sözleri hatırlatmak istiyorum: Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz. Bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz. Ama herkesi her zaman aldatamazsınız. Ben kimseyi hayatım boyunca aldatmadım.

 

Süleyman Seba.jpg
Süleyman Seba / Fotoğraf: AA

 

Beşiktaş, Seba'nın başkanlığında 22 kupa kazandı

Beşiktaş, Seba'nın başkanlığında birçok önemli zafere de imza attı.

Toplam 5 kez Süper Lig, beş kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanan siyah-beyazlılar, Türkiye Kupası'nda da 4 kez mutlu sona ulaştı.

İstanbul ekibi ayrıca 2 Başbakanlık Kupası ve 6 Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Kupası da dahil olmak üzere toplam 22 kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Seba'nın başkan olduğu 1989-1990, 1990-91 ve 1991-92 sezonlarında Beşiktaş, üst üste 3 kez şampiyonluğa ulaşarak tarihinin en önemli başarılarından birine imza attı.

Siyah-beyazlıların 1984-2000 yıllarında kesintisiz başkanlığını yapan Süleyman Seba, 13 Ağustos 2014'te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 

 

 

Akar: Doğduğu evi bir futbolcunun taksidi için Beşiktaş'a ipotek ettiren bir liderdi

Türk spor tarihinin en saygın isimlerinden Seba, Beşiktaş tarihinde "efsaneler" arasına girdi.

Futbolda yer aldığı süre boyunca ezeli rakiplerinden de takdir toplayan Seba, futbola, rakibe saygı, dürüstlük, gençlere şans verme gibi kavramların önünü açarak Türk futbol tarihine ismini altın harflerle yazdırmayı başardı.

Seba, siyah-beyazlı camia ile özdeşleşen "Beşiktaş Duruşu" değerleriyle hafızalardaki yerini koruyor.

 

Rıdvan Akar.jpg
Rıdvan Akar / Fotoğraf: Twitter

 

"Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba", "Baba Hakkı: Beşiktaş'ın Mimarları" kitaplarının yazarı Rıdvan Akar, Süleyman Seba'yı Independent Türkçe'ye anlattı.

Seba'yı özel kılan özelliğin kişiliği ve duruşu olduğunu ifade eden Akar, "Kişiliği mütevazi, fair-play'e önem veren, onurlu, sözünde duran, 7'den 70'e bütün muhataplarına faydalı bir insandı. Bu da ister istemez muhataplarında büyük bir saygı uyandırıyordu. Bu, kulüp başkanları da olabilirdi siyasetçiler de bürokratlar da" dedi. 

"'Seba bir şey istiyorsa sadece Beşiktaş içindir' duygusuyla hareket ettiler"

Yaşadığı dönemde Seba'nın kendisi için hiçbir talepte bulunmadığını dile getiren Akar, "Hayatı boyunca kendisi için hiçbir şey istemedi, sadece Beşiktaş için taleplerde bulundu. Siyasetçiler, bürokratlar ya da başkaları bu yanını bildikleri için, 'Eğer Seba bir şey istiyorsa sadece Beşiktaş için istiyordur' duygu ve düşüncesiyle hareket etti. Seba doğduğunda Beşiktaş'ta bir evleri vardı, öldüğünde de Beşiktaş'ta evi vardı. Üstelik o evi, bir futbolcunun taksidi için Beşiktaş'a ipotek ettiren bir liderdi. Beşiktaş ile evliydi. Günün 17-18 saatini kulüp binasında geçirirdi. Böyle bir insana saygı duymayacaksınız da ne yapacaksınız?" diye konuştu.

 

Seba-BJK.jpg
Fotoğraf: bjk.com.tr

 

"Beşiktaş'tan menfaat bekleyenler olduğunu anladığında onlarla yollarını ayırdı"

Yöneticiliğinin son yıllarında Beşiktaş'a buruk şekilde veda eden Seba'nın o dönem hedef gösterildiğini ve bunu yapanlardan birinin de bugün Amerika'da yaşadığını ve arandığını söyleyen Akar, tecrübeli spor adamının son döneminde yaşadıklarını şöyle aktardı:

Seba, son döneminde hedef gösterildi ve bunu yapanlardan biri bugün Amerika'da yaşıyor ve aranıyor. Seba, Beşiktaş'ın menfaatlerine aykırı hareket edenlerle bir arada olmuyordu ve bu konuda da çok ilkeliydi. 1984-2000 döneminde Beşiktaş'tan menfaat bekleyenler olduğunu anladığında onlarla yollarını ayırdı. Tabii bu yollarını ayırdığı insanlardan zorunlu ayrılıkları da oldu. İster istemez bu önemli bir başlangıçtı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"O, Beşiktaşlılar için bir lider, rol modelidir"

Akar, Süleyman Seba'nın son dönemde yaşadığı diğer önemli sorunun da endüstriyel futbolun getirdiklerinden olumsuz etkilendiğini anlattı:

İkinci husus ise endüstriyel futbol Süleyman Seba'nın son döneminde artık Türkiye'de hissedilir ölçüde etkisini göstermeye başlamıştı. Sportif başarı, pahalı transferler, ünlü topçulardan kurulu takım algısı Beşiktaş taraftarının bir bölümünü de etkiledi. Seba'ya husumet duyanlarla, endüstriyel futboldan etkilenenler buluştuklarında onu üzecek şeyler yaptılar. 

"Seba Beşiktaş'ın asrı saadetidir" diyen Akar, siyah-beyazlı yöneticilere ve taraftarlara deneyimli spor adamının gösterdiği yoldan ayrılmamaları çağrısında bulunarak, sözlerini noktaladı:

Her zaman sevgiyle ve minnetle anılacak. O, Beşiktaşlılar için bir lider, bir rol modelidir. Ne yazık ki onun Beşiktaş'tan ayrılmasından itibaren Beşiktaş hiçbir zaman eski değerlerine, eski duruşuna kavuşamadı. Bugün dilek ve temennimiz Seba dönemindeki değerlerin Beşiktaş içerisinde yaşatılmasıdır.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU