Yeni bilimsel araştırmada kedilerin efor sarf etmek yerine bedava yemeği tercih eden tek tür olduğu öne sürüldü

Araştırma Kaliforniya Üniversitesi'nde yapıldı

Kedilerin koronavirüse yakalanma ihtimalinin köpeklerden daha yüksek olduğu keşfedilmişti (Unsplash)

Bilim insanları, seçim şansı verildiğinde evcil kedilerin emek vererek mamaya ulaşmak yerine bedava mamayı tercih ettiğini öne sürdü.

Bulgular bazı kedi severler için sürpriz olmayabilir. Ancak kuşlar ve kemirgenler gibi pek çok hayvan, yemek için uğraşmayı tercih ediyor. Bu yüzden kedi davranışları uzmanları, araştırmanın sonucu karşısında şaşırdıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi, 17 kedinin karşısına bir oyuncağın içerisinde uğraşla kazanılan mama ve bir tabakta kolayca ulaşılabilen mama koydu.

Kedilerden 4'ünün oyuncağı seçtiği görülürken, 8 kedi bedava mamayı tercih etti. Beş kedininse, oyuncakla "zayıf" şekilde ilgilendiği açıklandı.

 

cats-prefer-to-get-fre_320x320.jpg
Çalışma, Kaliforniya Üniversitesi Davis Kampüsü'nden uzmanlar tarafından yapıldı (Kaliforniya Üniversitesi Davis Kampüsü)​​​​​​​

 

Bilim insanları, araştırmadaki kedilerin ne kadar hareket ettiğini de gözlemledi. Hakemli bilimsel dergi Animal Cognition'da yayımlanan bulgular, daha aktif kedilerin bile bedava mamayı tercih ettiğini gösterdi.

"Yapılan pek çok araştırma kuşlar, kemirgenler, kurtlar, primatlar ve hatta zürafalar dahil çoğu hayvanın, yiyecek için çalışmayı tercih ettiğini gösteriyor" diyen araştırmanın başyazarı Mikel Delgado, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kediler, şaşırtıcı bir şekilde bu davranışı tercih etmeyen tek tür gibi görünüyor.

Öte yandan kedilerin neden bedava mamayı seçtiği bilinmiyor.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU