Taliban tehdidi altındaki Afganlar yardım ve desteğimize muhtaç

Ailesi Afganistan'dan kaçan genç bir Afgan kadına akıl hocalığı yapıyorum. Sıradan kişilerin ihtiyaçlarını unutamayız

Herat'ta devriye gezen Afganistan güvenlik güçleri (AP)

Taliban 2001'de iktidarı ele geçirdiğinde, kadınlar eğitim ve iş hayatından mahrum bırakıldı, sağlık merkezlerinden yararlanamadı ve burka giymeye zorlandı ki bu, Birleşik Krallık'ta olduğu gibi bir seçim değildi.

Taliban şimdi geçmişteki düşmanlarından müttefik ve destek arayarak değiştiğini kanıtlamaya çalışıyor. Kadınların iş ve eğitim sahibi olabileceğini ve bunun İslami ilkelere ve Afgan geleneklerine uygun olduğunu söylüyorlar. Bununla beraber, Taliban'ın neyin doğru olduğuna dair kendi çarpık yorumları var.

Önceki günlerde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Taliban'ın ele geçirdiği bölgelerde uyguladığı vahşete dair haberlerin geldiğini" belirtti. Ele geçirilen bölgelerde yaşayan Afgan kadınlar da Taliban'ın ideolojik olarak hiç değişmediğini söylüyor.

ABD'nin güçlerini geri çekmesi ve koalisyon ülkelerinin 11 Eylül 2021'e kadar tamamen geri çekilecek olması, kendi başlarının çaresine bakması gerekenler için ne anlama geliyor?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir barış anlaşması sağlamak için çok sayıda başarısız girişimde bulunuldu ve Aralık 2020'de müzakerelerin devam etmesi temelinde bir anlaşmaya varıldığından beri barış görüşmelerinde hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Ne olursa olsun, ABD ve müttefikleri Afganistan'daki askeri mücadelenin asıl hedeflerine ulaşıldığına ve askeri varlığın artık uygun olmadığına inanıyor. Ben buna katılmıyorum.

Hepimiz orduların ülkeden ayrılacağını biliyorduk ama ben bunun idare ediliş şekline katılmıyorum.

Ailesi Taliban'dan kaçan genç bir Afgan kadına uzun süredir akıl hocalığı yapıyorum. Düğünlerde gizlice giyinen ve işkenceden kaçınmak için örtünen aile, Birleşik Krallık'a yerleşmeden önce 5 ülkeden geçmiş. Bu aile 6 kız ve bir erkek çocuktan oluşuyor. Afganistan'da kadın akrabaları olan aile, Taliban daha fazla bölgeyi işgal ettikçe milyonlarca kız çocuğu ve kadının baskı ve şiddetle karşı karşıya kalacağından korkuyor.

Ailenin kızlarından biri, "Taliban Afganistan'ı yönettiğinde, güçlenip ülkenin liderleri olmayalım diye eğitim almamızı engellemek için okula gitmemizi yasakladı" dedi.

20 yıl önce Taliban'ın devrilmesinden bu yana, uluslararası yardımların okulların inşasını ve eğitim öğretime güvenli erişimi mümkün kılmasıyla kızların eğitiminde ilerleme kaydedildi. Mükemmel değildi ama en azından doğru yönde bir adımdı.

Mayıs 2021'de Kabil'de Seyid el Şüheda Lisesi'ne düzenlenen saldırıda, eğitim almaya kararlı birçok kız öğrenci de dahil en az 85 kişi hayatını kaybetti. Bu, Taliban kontrolünün, özellikle kendileri için daha parlak bir gelecek yaratmaya çalışanlar olmak üzere kız çocuklarını ve kadınları orantısız şekilde etkilediğinin bir başka göstergesi.

Liberal Demokratların lideri Sör Ed Davey şunları söyledi:

Taliban, Kabil'e ilerleyişinde geniş topraklar ele geçirirken, milyonlarca kadın ve kız çocuğu yeni bir adaletsizlik, eşitsizlik ve vahşet dönemiyle karşı karşıya: Afganistan genelinde yeni bir uluslararası terörizm vektörü potansiyeli oluşuyor.

2001'de Bush yönetiminin terörizme karşı küresel bir savaş başlatmasını kışkırtan ve dolayısıyla Afgan kadınların haklarını ve güçlendirilmesini Taliban'a karşı mücadelenin merkezine yerleştirme kararına yol açan El Kaide liderliğindeki 11 Eylül saldırılarıydı.
 


Ardından gelen Barack Obama yönetimi sırasında Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan politikalarına dair bir konuşmasında, Taliban'ın El Kaide'yi reddetmesi veya "bunun sonuçlarıyla yüzleşmesi" gerektiğini söylemişti. Clinton, Afgan kadınlarının Barış Jirga'sına önemli katkılarından bahsederken, “Kadınlar susturulursa veya ötekileştirilirse, sürdürülebilir barış potansiyelinin altüst olacağına inanıyoruz” da demişti.

Batılı retorik büyük oranda, Afgan kadın ve kız çocuklarının içinde bulunduğu kötü duruma ve onların ekonomik, sosyal ve siyasi güç kazanması için verilen mücadeleye odaklandı.

Birleşik Krallık hükümeti uluslararası ortaklarla işbirliği yapmaz ve Taliban savaş alanında güçlenirse, Afgan halkına karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiş olacağız. Afgan kız çocukları ve kadınlarının kaderi ve onların hakları pamuk ipliğine bağlı olacak.

Rabina Khan, Liberal Demokrat Parti'den belediye meclis üyesidir



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU