Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan 7 kişiye dava açıldı

Sanık avukatların, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan onbeşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi

Fotoğraf: AA (arşiv)

İmralı Cezaevinde tutuklu bulanan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan 7 kişi hakkında, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan onbeşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, silahlı terör örgütü PKK ile ilgili genel bir açıklama yapılırken, sanık avukatlarla ilgili suça konu eylemlere yer verildi.

Sanık avukatların PKK/KCK'nın "önderlik komitesi" içerisinde yer alan ve 12 Eylül ile 28 Kasım 2007 tarihlerinde Abdullah Öcalan ile İmralı Adası'nda görüşme yaptıklarının anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, Öcalan'ın bu görüşmelerde talimat verdiğinin görüldüğü ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Örgüt ile örgüt elebaşı" arasında kuryelik yaptıklarına yönelik suçlama

İddianamede ayrıca avukatların KCK ve Öcalan arasında bilgi taşıdığını belirtilerek, şu değerlendirme yapıldı:

Sanıkların terörist başı ve cezaevinde kalan diğer hükümlülerle yaptıkları görüşmeler sonrasında, gündeme ilişkin siyasi gelişme, haber, örgütsel faaliyet ve açıklamaları Öcalan'a ilettikleri, aldıkları talimatları ise PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerine aktararak terör örgütüyle terörist başı arasında 'kuryelik' yapmak suretiyle, örgüt stratejisinin belirlemesinde görev aldıkları yönünde bilgiler elde edilmiştir

Onbeşer yıla kadar hapis cezası talebi

Sanıkların, "Öcalan'a Tecrit uygulanıyor" ve "Avukatları 300 gündür görüştürülmüyor" gibi söylemleri örgüte müzahir basın-yayın organlarında yayımlattırarak kamuoyunda ve uluslararası alanda negatif algı oluşturdukları, kendi örgüt üyelerini konsolide ettikleri ve Türkiye'yi de 'bir tutukluya-mahkuma kötü davranıyor' şeklinde gösterdikleri savunulan iddianamede, bu kişilerin Türkiye'yi uluslararası alanda da zor duruma sokmaya çalıştıklarının ve sanıkların bazı telefon görüşmelerinde örgütsel ideoloji doğrultusunda söylemlerde bulunarak devlet için 'katil, şerefsiz' gibi ifadeler kullandıklarının anlaşıldığı bilgisi verildi.

Avukat sanıklar Ali Maden, Baran Doğan, Cengiz Yürekli, İnan Akmeşe, Mahmut Taşçı, Mehmet Selim Okçuoğlu ve Rezan Sarıca'nın, "silahlı terör örgütünü üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan onbeşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianame, gönderildiği İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sanıklar önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU