DSÖ'nün düşük gelirli ülkelere aşı sağlanabilmesi için 3.doz aşıların ertelenmesi çağrısını ABD, Fransa ve Almanya reddetti

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyadaki aşı adaletsizliğinin giderilebilmesi ve düşük gelirli ülkelere aşı sağlanabilmesi için destekleyici 3’üncü doz aşıların ertelenmesi çağrısında bulunmuştu

ABD, Almanya ve Fransa, DSÖ'nün dünya genelinde Kovid-19'a karşı aşıya erişimdeki eşitsizliğinin giderilebilmesi için destekleyici 3’üncü doz aşıların ertelenmesi çağrısını reddetti / Fotoğraf: AFP

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşıya erişimdeki eşitsizliğinin giderilebilmesi için destekleyici 3. doz aşıların ertelenmesi çağrısını reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın toplantısında, DSÖ'nün, söz konusu Kovid-19 aşısı çağrısına ilişkin, bunun "yanlış bir seçim" olduğunu düşündüklerini, ABD'nin hem aşı paylaşımını hem de gerekli görülürse 3. doz aşıları yapabileceğini söyledi.

ABD'nin 110 milyon doz ile dünyada en fazla Kovid-19 aşısı bağışlayan ülke olduğunu ve düşük gelirli ülkelerle 500 milyon doz aşı daha paylaşacağını belirten Psaki, "Biz küresel seviyede adım attık ve uluslararası toplumdan da harekete geçmesini istiyoruz" dedi.

ABD'de herkese yetecek aşı stoklarının olduğunu vurgulayan Psaki, "Her ikisini de yapabileceğimize inanıyoruz ve bu seçimi yapmamıza gerek yok." ifadesini kullandı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyadaki aşı adaletsizliğinin giderilebilmesi ve düşük gelirli ülkelere aşı sağlanabilmesi için destekleyici 3. doz aşıların ertelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Fransa ve Almanya da reddetti

DSÖ'nün çağrısına yanıt veren Almanya ile Fransa da, Kovid-19 vakalarının hızla yayıldığını bildirerek, çağrıyı reddettiklerini açıkladı.

İki ülke, Delta varyantı yüzünden vaka sayılarının yeniden zirveye çıkmaya başladığını vurguladı.

Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Üçüncü doz doğrudan herkes için değilse de en azından en savunmasız ve en yaşlılar için büyük olasılıkla gerekli olacak" dedi. 

Almanya Sağlık Bakanlığı da eylül ayından itibaren bağışıklığı baskılanmış hastalara, çok yaşlılara ve huzurevinde kalanlara destek aşısı yapmayı planladığını açıkladı.

DSÖ'nün çağrısını reddeden Almanya Sağlık Bakanlığı, daha yoksul ülkelere en az 30 milyon doz aşı bağışlayacaklarını bildirerek, şu ifadelere yer verdi:

"Almanya'daki savunmasız gruplara ihtiyat amaçlı üçüncü doz sağlamak ve aynı zamanda dünyada mümkün olduğunca çok insanın aşılanmasını desteklemek istiyoruz"

Dün de Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın toplantısında, WHO'nun, söz konusu Kovid-19 aşısı çağrısına ilişkin, bunun "yanlış bir seçim" olduğunu düşündüklerini, ABD'nin hem aşı paylaşımını hem de gerekli görülürse 3’üncü doz aşıları yapabileceğini söylemişti.

ABD'nin 110 milyon doz ile dünyada en fazla Kovid-19 aşısı bağışlayan ülke olduğunu ve düşük gelirli ülkelerle 500 milyon doz aşı daha paylaşacağını belirten Psaki, "Biz küresel seviyede adım attık ve uluslararası toplumdan da harekete geçmesini istiyoruz" demişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU