Hekimleri şaşırtan vaka: Yeni doğum yapan kadının koltuk altından süt gelmeye başladı

Muayenenin ardından genç kadına "polimasti" teşhisi kondu

Uzmanlar polimasti vakalarının nadir görüldüğünü belirtiyor (The New England Journal of Medicine)

Portekiz'de bir kadının, doğumdan sonra koltuk altında bir kitle oluştuğu ve kitleden süt geldiği ifade edildi.

The New England Journal of Medicine isimli hakemli tıp dergisinde 29 Temmuz'da yayımlanan vaka raporuna göre, 26 yaşındaki kadın doğumdan iki gün sonra hastaneye başvurdu ve sağ koltuk altında ağrı hissettiğini söyledi.

Doktorlar bölgeyi incelediklerinde koltuk altında yuvarlak bir kitle buldular. Lizbon'daki Santa Maria Hastanesi’nden doktorlar, kitleye "bastırdıklarında beyaz bir akıntı geldiğini" fark etti.

Muayenenin ardından kadına “polimasti” teşhisi kondu. Bu teşhis, vücutta fazladan meme dokusunun varlığı anlamına geliyor.

Bilim insanlarına göre kadınların yüzde 6'sı fazladan meme dokusuyla dünyaya geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı durumlarda bu fazladan dokuda meme ucu da görülüyor. Ancak diğer durumlarda, doku meme ucu olmadan, tek başına mevcut olabiliyor.

Bu dokunun en yaygın görüldüğü bölgenin koltuk altı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre bu dokuda meme ucu olmadığında insanlar, çocuk sahibi olup emzirmeye başlayana kadar bunun fazladan bir meme dokusu olduğunu fark edemeyebiliyor. Dokudan süt gelmeye başladığında kadınlar şişlik ve ağrı hissedebiliyor.

 

e9c0e14d9adf0f8c77f7a33baf97042d.jpg
(The New England Journal of Medicine)

 

Santa Maria Hastanesi doktorları, Portekizli genç kadının durumunun da buna uygun olduğunu aktarıyor. Doktorlar, kadındaki kitlenin iyi huylu olduğuna dair güvence veriyor.

Öte yandan uzmanlar, fazladan meme dokusuna sahip kişilerin rutin meme kanseri taramasında bu dokunun da kanser açısından incelenmesi gerektiğini ifade ediyor.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU